друкувати


Українську книжку — в кожну родину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 04:12:58
Сучасна книга, як і все, що продається, є товаром. Тільки споживання цього товару суттєво відрізняється від інших: то є харч духовний, хоч і виготовлений людськими руками при допомозі новітніх технологій. Про книгу в широкому сенсі і про книговидання вів мову генеральний директор "Піраміди" Василь Гутковський (на фото). З цього приводу наш гість розповів легенду.

... Прийшла до крамниці жіночка за своїми щоденними потребами й оторопіла: за прилавком стоїть Господь Бог. Запитує в жінки, що вона хоче придбати. Жінка відразу зметикувала й попросила здоров’я, грошей, щастя. Бог кивнув головою й відлучився. За хвильку приніс малу торбину. Жінка запитує, що в тій торбині. Насіння, — відказує Господь, — я торгую тільки насінням.

Таким ось насінням є специфічний товар — книжка, — мовив пан Гутковський.

Гість зі Львова розповів про себе, своє наполегливе, багаторічне й цілеспрямоване сходження на свою "піраміду". Будучи родом з села Попельники, що на Снятинщині, працював у снятинській друкарні лінотипістом. Закінчивши поліграфічний інститут, заснував літагенцію "Піраміда". Спочатку мав на меті продавати авторські права, проте згодом націлився, власне, на діяльність видавничу. Тепер "Піраміда" — одне з найпотужніших і найпрестижніших видавництв в Україні. Щодо престижності, то пан Василь поділився деякими секретами видавничої політики. Переважну більшість книжок агенція видає за власні кошти. А для цього необхідно впевнитися, що та чи інша книга матиме в читача попит. Якщо наважитися видати погану книжку (навіть коштом автора) це позначиться негативно на репутації "Піраміди". Тому з друкарських верстатів тиражується лише добра література, "розкручена", принаймні — популярна. Бо не може видавництво працювати собі на збиток.

Василь Гутковський відразу зазначив, що "Піраміда" спеціалізується на художній літературі, за незначним винятком. При тому, що художня література є найважчим сегментом книжкового ринку. Набагато простіше тиражувати підручники й наукові посібники — на них завжди є масовий попит. Щодо художньої літератури й популярних нарисів, видавництво тримається максимально демократичних засад: тут нема пуританських табу. Основне — аби був добрий текст. Як казав Вольтер, нема моральних книжок і книжок аморальних, є книжки добре написані і книжки, написані погано.

Сьогодні "Піраміда" має власне видавництво, поліграфічну базу і авторів. Щороку народжується на світ понад 70 назв творів. Найбільше видань готується до друку перед Національною книжковою виставкою-ярмарком Форум видавців у Львові. Серед найбільш запотребованих авторів пан Гутковський називає Марію Матіос, Юрія Винничука, Юрія Андруховича, Олеся Ульяненка, Галину Пагутяк та низку інших.

Працює літературна агенція і в напрямі перекладної літератури. Українською мовою побачили світ твори Станіслава Лєма, Франка Кафки, Захер-Мазоха, Оскара Вайлда та інших, менш відомих в Україні, але вельми популярних на Заході.

Пан Гутковський ще раз наголосив, що видає "Піраміда" всіляку літературу. Ми не можемо цуратися жодної тематики, — мовив видавець, — усе, що людину турбує, усе, що займає простір у її психіці, має право бути висловленим. Якщо ми гидливо відкинемо еротику, — наш читач поглинатиме еротику з-за кордону; якщо високопарно відвернемося від детективів, "страшилок", різного, так званого, легкого й пікантного чтива, наш книжковий ринок окупує таке саме чтиво, лиш чужинецьке.

Літературна агенція "Піраміда" не лише друкує й продає книжки, вона співпрацює з журналістами, книгарнями й приватними особами.

На "круглому" столі йшлося про потребу мати у всіх містах і містечках свого "агента", або "мужа довіри". У книгарнях і навіть інших торгових точках може окремо стояти стенд-прилавок для книжок.

Усі учасники "круглого" столу зійшлися на тому, аби в Коломиї провести акцію-рекламу української книги видавництва "Піраміда". Редакція "Вільного голосу" пообіцяла своє широке сприяння розповсюдженню книжок. Тим більше, що як нагадала головний редактор "ВГ" Ольга Гаврилюк, у редакції періодично проводяться акції на підтримку вітчизняного книговидавництва. Так, ми проводили акцію "Українську книжку — в кожну родину", різноманітні читацькі конкурси, де нагороджували переможців книжками, які нам презентували для розповсюдження. "Ми готові рекламувати ваші книги, — заявила Ольга Гаврилюк, — адже робимо спільну справу".

Снятинський видавець Володимир Карий відзначив, що книгообмін в Україні поліпшується. "Тішуся, — мовив гість зі Снятина, — що "Вільний голос" починає співпрацю з таким престижним видавництвом, як "Піраміда". У цій співпраці ми здолаємо кризу".

Своє жваве зацікавлення розповсюдженням української книжки висловив і голова міськрайонного об’єднання "Просвіта" Василь Глаголюк. На цій ниві просвітяни міста й району вносять свою лепту, відколи Україна відновила державність: книжки "Просвіти" доходять до кожної школи, до кожної бібліотеки.

Допоки задеклароване політиками врегулювання книжкового ринку в нашій державі на користь української книжки залишається тільки паперовим гаслом, кожний конкретний книговидавець мусить самотужки, при сприянні різних патріотичних кіл, доносити до читача духовну скарбницю, якою є книжка.

Автор: Андрій МАЛАЩУК, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі