друкувати


Криза кризою, а податки сплати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 03:46:24
Попри фінансову кризу, яку нині відчуває економіка Івано-Франківська, за підсумками 8 місяців поточного року міські податківці зуміли забезпечити стабільність дохідної частини міського бюджету.

Про це повідомив начальник ДПІ в Івано-Франківську Ярослав Кравців. За його словами, рівень надходжень до міського бюджету на сьогодні становить 100,5%. Місцеві суб’єкти господарювання додатково сплатили податкових платежів на один мільйон гривень більше від запланованих.

Щоправда, нинішні економічні реалії, які особливо гостро відчувають промислові підприємства, будівельна галузь, банківські установи, не можна назвати сприятливими для ефективної фінансово-економічної діяльності, - наголосив Ярослав Кравців. Бізнес працює нестабільно, що відповідно спричинило зменшення бази оподаткування. В значних розмірах зменшилися податкові зобов’язання по ключових економічних секторах, які вважаються бюджетоформуючими в Івано-Франківську. Це стосується гуртової та роздрібної торгівлі, підприємств, які здійснюють операції з нерухомістю, торгівлі транспортними засобами, будівельної та обробної галузей, - зауважив він.

Однак, ситуація із надходженнями до бюджету по ключових податках повністю перебуває під контролем міської ДПІ. Так, з початку року до бюджету надійшло понад 179 мільйонів гривень податку з доходів фізичних осіб, понад 152 мільйони ПДВ, понад 57 мільйонів податку на прибуток, понад 127 мільйонів гривень акцизного збору, - підкреслив начальник міської ДПІ.

Голова бюджетної комісії Івано-Франківської міської ради Ростислав Кукурудз, підтвердив той факт, що бюджетна ситуація в Івано-Франківську не вважається критичною. Упродовж 8-ми місяців міська влада забезпечує своєчасну виплату зарплати в бюджетних установах, а також має змогу реалізувати усі передбачені соціальні програми. У нинішній бюджетній стабілізації Ростислав Кукурудз головну роль відводить ДПІ у м.Івано-Франківську. Він сподівається на наступну тісну взаємодію і консолідовану позицію органів місцевого самоврядування та податкової служби під час формування нової бюджетної політики Івано-Франківська. Уже незабаром представники податкової служби розпочнуть спільне планування показників міського бюджету – 2010, - зазначив Ростислав Кукурудз.

У свою чергу начальник міської ДПІ Ярослав Кравців наголосив, що міська влада і податкова інспекція мають виробити єдиний алгоритм дій щодо ліквідації податкового боргу підприємств житлово-комунальної сфери, ефективного оподаткування вуличної візуальної реклами, запобігання виплатам заробітної плати у конвертах та легалізації найманих працівників.

Обговорити на форумі