друкувати


Чи знає коломийська громада, як розпоряджаються її власністю?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 02:05:57
Минув рік, як двадцять сьома сесія Коломийської міськради прийняла рішення "Про нову редакцію Положення про проведення конкурсів на укладання договорів оренди комунального майна територіальної громади м.Коломиї". Рішення, як запевняла комісія міськради з питань приватизації і оренди, цілком відповідає вимогам Законів "Про місцеве самоврядування в Україні" й "Про оренду державного і комунального майна".

За яких умов перший-ліпший громадянин може взяти в оренду цілісний майновий комплекс підприємства чи якийсь структурний підрозділ, нерухоме майно, які є вільними, тобто не перебувають у користуванні інших осіб? Для цього йому потрібно перемогти в конкурсі на укладання договору оренди. Якщо конкурс комерційний – перемагає той, хто запропонує найбільшу орендну плату; якщо некомерційний – той, хто запропонує найкращі умови подальшого використання об’єкта і співпраці з територіальною громадою міста. Переможця конкурсу, як і визначення терміну конкурсу, розгляд пропозицій учасників конкурсу і т.д., оголошує затверджена рішенням міськради конкурсна комісія.

Порядок оголошення конкурсу такий. Балансоутримувач нежитлового приміщення подає в конкурсну комісію дані про наявні вільні об’єкти, що їх можна здати в оренду. Комісія не пізніше ніж за 15 днів до дати конкурсу оприлюднює відповідне оголошення в газеті "Коломийський вісник" чи в інших засобах масової інформації, а також на веб-сайті міськради. В оголошенні мають бути такі відомості: назва об’єкту, його місце розташування; площа, інші характеристики об’єкту; вид конкурсу; кінцевий термін прийняття заяв про оренду; адреса й телефони балансоутримувача нежитлового приміщення. Сам конкурс на укладання договору оренди має відбутися не пізніше 10 днів від часу закінчення терміну оприлюднення його умов у місцевій пресі.

Рішення про надання об’єкту в оренду затверджує на підставі протоколу конкурсної комісії міська рада. Протягом 10 днів після цього затвердження результати конкурсу мають бути оприлюднені в газеті "Коломийський вісник" та інших ЗМІ.

А тепер проаналізуймо, як дотримується Коломийська міська рада взятих обов’язків, зокрема щодо прозорості конкурсного процесу. Для цього переглянемо цьогорічну газету "Коломийський вісник" і веб-сайт міськради.

Перше цьогорічне оголошення про комерційний конкурс на право укладання договору оренди нежитлових приміщень опубліковане в газеті "Коломийський вісник" 13 березня (чч.24-25). У ньому майбутнім орендарям запропоновано два приміщення: на пл.Відродження, 9 і на вул.Леонтовича, 28а. Вказані загальна площа нежитлових приміщень (35.8 кв.м і 156.55 кв.м відповідно), дата і місце конкурсу: 24 березня 2009 р., ратуша.

Друге, і останнє, оголошення газета "Коломийський вісник" помістила 10 липня ц.р. На цей раз міськрада запросила до участі в некомерційному конкурсі на право укладання договору оренди на частину нежитлового приміщення на вул.Театральній, 33 (загальна площа 22.7 кв.м). Дата конкурсу – 21 липня ц.р.

Отже, як неважко зробити висновок, Коломийська міськрада не дотрималася однієї з важливих вимог, поставлених законодавством до таких конкурсів, - ознайомлення громадськості з результатами конкурсу від 24 березня ц.р. Хто все ж таки виграв комерційний конкурс? Яку орендну плату запропонував? На жаль, ні з газети, ні з веб-сайту довідатися про це неможливо.

Звичайно, ці упущення потрібно виправляти. Громада має законне право знати, хто саме і на яких умовах орендує комунальне майно, що пропонує для кращого його використання. Тому рекомендуємо міській раді розміщувати інформацію про оголошення, перебіг і результати як комерційних, так і некомерційних конкурсів у місцевих ЗМІ та не веб-сайті міськради, повідомляє Коломийське представництво Громадянської мережі ОПОРА.

Обговорити на форумі