друкувати


Українська економіка "пішла в тінь" майже на 40%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-09 05:21:33
Рівень "тінізації" економіки України досяг майже 40% валового внутрішнього продукту. Про це говориться в повідомленні Рахункової палати. Там відзначають, за умов відсутності відкритої статистики, експертна оцінка Рахункової палати показала зниження реального валового внутрішнього продукту на 19,7%.

"Урядовий річний прогноз щодо приросту реального ВВП є нереальним, що призведе до недоотримання запланованих доходів у сумі понад 20 мільярдів гривень. Щодо 1990 індекс реального ВВП становив 59,5%. Це означає, що економіка держави виявилося на рівні 2004 року", - підкреслюється в повідомленні.

Зокрема, обсяги промислового виробництва зменшилися на 31,1%., Що, перш за все, пов'язано зі зниженням випуску продукції металургії та машинобудування.

Економічний спад привів до зниження фінансової спроможності платників податків. Фінансовий результат зменшився на 44 млрд гривень, або більш ніж у п'ять разів, - зазначають у Рахунковій палаті.

"Разом з тим загрозливих обсягів придбала" тіньова "економіка. Згідно з експертною оцінкою Рахункової палати, рівень "тінізації" економіки досяг майже 40% валового внутрішнього продукту, що перевищує граничне значення макроекономічної безпеки країни", - йдеться в повідомленні.

У першому півріччі поточного року вартісні обсяги імпорту товарів знизилися більш ніж удвічі, або на 22,5 мільярда доларів, до 19,5 мільярда доларів.

Експорт товарів, відповідно, скоротився на 46,2%, або на 15,2 мільярда доларів, до 17,7 мільярди доларів.

За експертною оцінкою Рахункової палати, втрати державного бюджету від скорочення обсягів експорту та імпорту товарів і послуг у порівнянні з прогнозом становили понад 17 мільярдів гривень.

Негативне сальдо фінансового рахунку платіжного балансу становило 6,6 млрд. дол У порівнянні з його позитивним значенням в січні-червні минулого року - 9,3 мільярда доларів. Його формування, зокрема, зумовили низькі обсяги припливу іноземних інвестицій, які становили лише третину показника за січень-червень минулого року, або 2,1 мільярда доларів.

У цілому, негативне сальдо платіжного балансу в сумі 7,3 мільярда доларів перевищило прогнозований на рік обсяг (7,1 мільярда доларів кредиту) і є фактором ослаблення обмінного курсу гривні, відзначає прес - служба рахункової палати, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі