друкувати


Конкурентоздатність України різко впала. Чому?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-09 04:02:47
За розрахунками Світового економічного форуму, рейтинг конкурентоздатності України за останній рік упав одразу на 10 сходинок, вона зараз на 82-му місці зі 133. Чому це відбувається? Хто несе за це відповідальність? І чи вдасться запобігти подальшому падінню цього важливого показника?

У Глобальному огляді конкурентоздатності за 2009-2010 роки мовиться, що Україна в найближчій перспективі зіткнеться з серйозними проблемами через різке падіння попиту на експортну продукцію, девальвацію національної валюти і руйнування фінансової системи. Українська економіка потребує реформування в таких напрямках, як інституційне середовище, зміцнення фінансових ринків, підвищення ефективності товарних ринків. За цими показниками Україна пасе, як кажуть, задніх.

Валерій Юзба, виконавчий директор Ради конкурентоздатності України, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про причини падіння рейтингу, каже, що однозначної відповіді тут немає. Разом із тим, експерт переконаний, що падіння рейтингу провокує дуже складна політична ситуація.

"Суто економічних факторів, які б вплинули різко, сьогодні ми не можемо назвати. Тому що за кількісними показниками, які ми зараз маємо, можна говорити про деякі зрушення, – зазначає Валерій Юзба. – Якщо говорити мовою економіки, то нижню відмітку економічної кризи ми пройшли вже. Як, зрештою, і світова спільнота. Але в Україні сьогодні ситуація дещо специфічна. По-перше, починається передвиборна кампанія. По-друге, та політична ситуація і ті політичні ризики, які сьогодні є (неадекватність влади, не уряду, а взагалі всієї влади) і провокують падіння України за рейтингами конкурентоздатності. Якраз це, на нашу думку, і є головне питання. Влада загралася, влада безвідповідальна, тому високі ризики. Ці ризики наклалися і, власне, спровокували це падіння рейтингу".

Щодо перспективи, то виконавчий директор Ради конкурентноздатності України налаштований оптимістично. Однак, за однієї умови: якщо українська влада нарешті оговтається.

"Ні, я не думаю, що показники в Україні погіршуватимуться, – каже Валерій Юзба. – Після виборів, якщо ситуація буде стабілізуватися (а вона буде стабілізуватися, бо іншого вибору і виходу нема), то я не думаю, що це падіння поглиблюватиметься. Бо після виборів неодмінно потрібно буде проводити структурну економічну реформу. І це матиме позитивні наслідки. Але якщо влада не оговтається, то тоді негативні тенденції будуть серйозно поглиблюватися".

Україні є на кого рівнятися. І тут не йдеться про п’ятірку лідерів конкурентоздатності (Швейцарія, США, Сінгапур, Швеція і Данія). Україні б досягти рівня Естонії, яка в світовому рейтингу посідає 35 місце – найкраще з пострадянських країн. Чи Індії та Бразилії – відповідно 49 і 56 місця.

Всесвітній економічний форум розрахував індекси конкурентоздатності на 2009-2010 роки для 133 країн. Минулого року їх було 134, однак нині відсутні дані про Молдову, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі