друкувати


Алан Грінспен обіцяє нову фінкризу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-09 03:22:17
Світова економіка неминуче зіткнеться з новою фінансовою кризою, проте вона не буде схожою на нинішню, заявив один з провідних світових експертів у сфері розвитку глобальної економічної ситуації, колишній голова Федеральної резервної системи США Алан Грінспен.

"Така людська натура, і поки хто б то не було не знайде шляхів її зміни, ми будемо стикатися з новими кризами", - зазначив він. На його думку, ні одна криза не схожа на іншу, однак в основі кожної з них лежить одна й та ж сама фундаментальна причина: в період довгострокового економічного процвітання людям властиво вважати, що сприятлива пора не вичерпається і триватиме в більш далекій перспективі. Грінспен переконаний, що "такі властивості людської натури", і що саме в ній і слід шукати пояснення в тому числі й нинішньої кризи.

І хоча остання і була формально прискорена видачею американськими банками дуже ризикованих іпотечних кредитів тим особам, у яких була ненадійна кредитна історія, насправді, переконаний Грінспен, приводом міг з'явитися буквально будь-який чинник. До речі, в числі інших причин, що вплинули на створення відомих дисбалансів на світових ринках, він також назвав і занадто бурхливе зростання економіки Китаю.

Колишній голова ФРС всіляко відкинув звинувачення в тому, що в розвитку нинішньої кризи є і частка його власної провини, оскільки він нібито не вжив достатніх заходів для протидії їй, коли з'явилися перші ознаки початку глобальної рецесії. Грінспен заявив, що кризи, подібні до цього, відбуваються раз на століття, він ніяк не очікував, що розвиток ситуації за негативним сценарієм матиме такі масштаби.

Грінспен висловив думку, що негативний вплив поточної кризи на Великобританію виявиться більшим, ніж на США, оскільки британська економіка є "більш глобально сфокусованою".

За його словами, рецептом виходу світової економіки з нинішньої кризи є боротьба національних урядів з фінансовим шахрайством і забезпечення банків необхідними фінансовими резервами.

Джерело: Взгляд
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі