друкувати


8 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-08 03:33:29
Сьогодні Міжнародний день поширення писемності. Один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. Міжнародний день солідарності журналістів. Відзначається за рішенням IV конгресу Міжнародної організації журналістів, що відбувся в травні 1958 року в Бухаресті на згадку про чеського журналіста Юліуса Фучика, страченого гітлерівцями 8 вересня 1943 року.

Росія відзначає один з днів військової слави Росії. Встановлений на честь Бородінської битви російської армії під командуванням М. І. Кутузова з французькою армією (1812 рік).

Цей день в історії України: В 1989 році в Києві заснований Народний Рух України. А в 1999 році Президент України Леонід Кучма нагородив орденом Ярослава Мудрого 1-ого ступеня главу Палестинської національної автономії Ясира Арафата. Згідно з указом українського президента, Арафат нагороджений "за видатні заслуги у справі мирного вирішення близькосхідного конфлікту, вагомий внесок у будівництво палестинської державності, зміцнення і розвиток двосторонньої співпраці між Україною і Палестинською автономією".

Цього дня 629 років тому, в 1380 році відбулася Куликівська битва. Це була одна з найбільших битв середньовіччя, що стала поворотним пунктом в боротьбі східних слов'ян проти монголо-татарської навали. Російська армія під командуванням князя Дмитра Івановича Донського отримала перемогу над військом Золотої Орди.

Внук Івана Калити московський князь Дмитро до 1365 р. став настільки сильний, що вирішив відкрито виступити проти монголо-татар. Переставши платити данину, Дмитро завдав декількох удару супротивнику, розгромивши монгол у 1378 р. на річці Вожі. Татарський хан Мамай уклав союз з польсько-литовським королем Ягелло і рязанським князем Олегом, зібрав під свої прапори половців, хорезмців, генуезьких найманців і інші війська. Монголо-татарське військо чисельністю понад 200 тис. людей пішло на Русь.

Князь Дмитро виславши в придонську степ "міцну сторожу" з завданням добути "язика". Незабаром розвідники повідомили про рух Мамая. 7 вересня Дмитро скликав військову раду і поставив на обговорення питання про переправу через Дон. До вечора 7 вересня армія вже була на іншому боці Дону. Під час переправи слов'янських військ через Дон татари відпочивали за 7—8 км від армії Дмитра.

Під прикриттям туману до 11 години дня російська армія чисельністю близько 200 тис. людей вишикувалася на Куликовому полі. О 12 годині обидві армії зійшлися.

Після декількох зіткнень татари не витримали і стали безладно відходити. Спроба затриматися на висотах біля ставки Мамая не вдалася, і відступ перетворився на втечу. Переслідування велося протягом 50 км. Втрати сторін були дуже великі: татари втратили до 150 тис., російські — близько 40 тис. людей.

Дізнавшись про поразку татар на Куликовому полі, польсько-литовський король Ягелло відразу повернув назад і пішов з володінь російських князівств. Рязанський князь Олег злякався наслідків своєї зради батьківщині і втік до Литви.

Православні: Адріан, Наталія, Степан.

Католицькі: Радослав.

Цього дня:

1395 До Москви з Владимира перенесена Володимирська ікона Пресвятої Богородиці. Вважається, що вона написана євангелістом Лукою на дошці від столу, за яким трапезував Спаситель з Пречистою Матір'ю і праведним Йосипом.

1522 Завершено першу навколосвітню подорож, розпочату під керівництвом Фернана Магеллана. З п'яти кораблів Магеллана назад повернувся лише один - "Вікторія" під командою баска Елькано, а з 265 осіб, що вирушили в плавання, благополучно повернулися на Батьківщину тільки 18.

1664 Лідера російських старовірів протопопа Авакума заслано царем в Пустоозерський монастир.

1791 У паризькому Луврі художники вперше виставили на огляд свої картини.

1952 Вийшло в світ перше видання повісті Ернеста Хемінгуєя "Старик и море".

1962 На Венеціанському кінофестивалі призу "Золотий лев св. Марка" удостоєний фільм Андрія Тарковського "Іванове дитинство".

1993 Білорусь і Росія домовилися про збереження єдиного грошового простору.

8 вересня народилися:

1765 Григорій XVI, Папа римський (1831-46).

1812 Наталія Миколаївна Пушкіна / Гончарова/ (1812-8.12.1863), дружина О.C. Пушкіна. Поет познайомився з Гончаровою взимку 1828-29 року, зробив їй пропозицію, але отримав позитивну відповідь тільки навесні наступного року, надавши матері нареченої докази, що уряд не має до нього політичних претензій. Весілля відбулося майже через рік. Суперечки про особу Наталії Миколаївни і її ролі в трагічній загибелі поета не втихають й досі. У них було четверо дітей - двоє синів і дві доньки. Через сім років після загибелі Пушкіна вона вруге вийшла заміж за командира лейб-гвардії Кінного полку генерала П. П. Ланського.

1919 Людмила Василівна Целіковська (1919-1992), актриса ("Серця чотирьох", "Повітряний візник", "Неспокійне господарство", "Іван Грозний", "Повість про справжню людину").

1923 Расул Гамзатов, аварський поет.

1925 Олександр Григорович Хмелик, драматург, кіносценарист ("Друг мій, Колька!", "Безіменна зірка", "Бідна Маша"), головний редактор дитячого гумористичного кіножурналу "Єралаш".

1930 Маріо Адорф, німецький актор театру і кіно ("Хто ви, доктор Зорге?", "Вони йшли за солдатами", "Операція "Святій Януарій"", "Червоний намет", "Спрут").

1937 Вірна Лізі, італійська кіноактриса ("Чорний тюльпан", "Біле ікло", "Христофор Колумб", "Королева Марго").

1960 Ія Ніндзе, грузинська актриса ("Небесні ластівки", "Мелодії Верійського кварталу", "Покаяння").

1979 Пінк, американська поп-співачка, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі