друкувати


Аби не стати пацієнтом інфекційної лікарні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-07 06:29:10
Цьогорічна осінь щедра своїми плодами. Не спостерігалося ранніх заморозків, рясні дощі обійшли боком Прикарпаття. Щедро дозріла городина, помідорами — хоч комори забивай. Продуктові ринки вщерть заповнені різноманітним овочево-фруктовим крамом.

Планові перевірки якості продукції засвідчують позитивну тенденцію. Цей факт підтверджує завідувач відділу гігієни харчування санепідемстанції Ігор Войтович. З ним ведемо розмову.

— Пане Ігоре, чи дотримуються санітарних вимог продуктові ринки в нашому районі?
— Об’єктами нашої перевірки є продринки у Коломиї, Коршеві, Отинії, Печеніжині. На 54 продавців накладено штрафи за порушення встановлених вимог. Це багато.

— А Гвіздець? Знаємо, що там упродовж кількох років є проблеми.
— Маєте рацію. Ще в 2004-му році складено постанову про заборону реалізації харчових продуктів, які швидко псуються. Продавці не реагують. У серпні цього року ми знову виявили там реалізаторів такої продукції. Притягнули до адміністративної відповідальності адміністраторку. Але...

— Хіба не можна вдарити штрафами "по кишені"?
— Сотнею гривень? Це смішно. Такі у нас штрафи. Порівняйте цю суму зі штрафами патрульно-дорожньої служби. Зрештою, мушу сказати, що директори всіх чотирьох названих ринків притягувалися до адмінвідповідальності, окрім Печеніжина. У Коломиї ситуація стала кращою. В територіальних межах ринку вся продукція проходить контроль.

— Чи багато виявляють на коломийському ринку продуктів, якість яких не відповідає стандартам?
— Слід відзначити, що останніх два роки зменшився вміст шкідливих речовин у фруктах і овочах. Так, у кавунах зменшився вміст нітратів. Навіть "воскові" блискучі яблука абсолютно не шкідливі. Медики підтвердять, що випадки шлунково-кишкових захворювань мікробного походження стали поодинокими. І якщо хтось наполягає, що отруївся, наприклад, кавуном, то його слід спитати, чи все гаразд у нього з травленням, чи, взагалі, він дотримувався культури споживання.

— А як щодо якості продуктів на стихійному ринку? Адже довкола універмагу "Коломия" аж в очах рябіє від овочів і фруктів.
— Стихійною торгівлею займаються правоохоронці. Ніхто, на жаль, не береться проконтролювати оптову торгівлю з фургонів, котрі о четвертій-п’ятій ранку вже стовбичать біля ринку. Нема гарантії, що той продукт невідомого походження не потрапить на ринок.

Ризиковано також продавати молочні продукти "з рук". Адже є на ринку молочний павільйон, де вся продукція проходить лабораторний аналіз. Там є доволі вільних місць. Але, бачте, на вулиці вигідніше торгувати — ближчий доступ до покупця.

Якщо на центральному ринку та ринку "Гранд" у Коломиї ситуація підконтрольна, то на ринку "Торговиця" царює повний хаос. Без дозволу санстанції там жваво торгують котлетами, канапками, пиріжками, вафлями, невідомо чим перекладеними. На прилеглій до ринку вулиці нерідко під палаючим сонцем приватні особи збувають молоко.

Отож, аби не стати пацієнтами інфекційної лікарні не варто купувати продукти, особливо ті, які швидко псуються у випадкових місцях і на вулицях, — застерігає Ігор Войтович.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі