друкувати


Мобільний зв’язок та здоров’я людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-07 06:06:30
На сьогодні важливе гігієнічне значення для забезпечення належних умов життєдіяльності людини має стан електромагнітної ситуації в населених пунктах.

Велику стурбованість у населення викликають базові станції стільникового зв’язку, які будуються у безпосередній близькості до місць перебування людини (житлові та громадські будівлі тощо). У цій статті хочеться дати відповідь на основні питання, які хвилюють громадян: що таке базова станція, як вона влаштована, які елементи базової станції випромінюють електромагнітну енергію, чи впливає робота базової станції на здоров’я та ін.

Типова базова станція стільникового зв’язку складається з технологічного контейнера або пристосованого приміщення для розташування станційного обладнання, металоконструкції для кріплення антен на необхідній висоті (інколи антени встановлюють на існуючих спорудах, якщо вони забезпечують достатню висоту), а також приймально-передавальних та радіорелейних антен. Електромагнітну енергію випромінює не вся базова станція, а лише приймально-передавальні та радіорелейні антени, які для забезпечення більшої зони покриття встановлюють на значній висоті щодо поверхні землі й розташовуються на металевих вежах або наявних спорудах (труби котелень, висотні будівлі тощо).

Виходячи з технологічних вимог побудови системи мобільного зв’язку, антени завжди направлені таким чином, що основна енергія (понад 90%) зосереджена в доволі вузькому "промені" (подібно до світла ліхтарика), що завжди спрямований у бік споруди, на якій знаходяться антени базової станції. Розташовані поряд будинки також не перебувають під впливом випромінювання базової станції, оскільки промінь завжди спрямовується над сусідніми спорудами або між ними.

Тільки після позитивних висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи дозволяється розпочинати будівельно-монтажні роботи. Після прийняття базової станції в експлуатацію вона знаходиться під постійним наглядом територіальних закладів держсанепідслужби, які періодично обстежують базову станцію та проводять контрольні виміри рівнів електромагнітного випромінювання. На сьогодні відсутні достовірні дані, які б підтверджували, що малоінтенсивне електромагнітне випромінювання від базових станцій стільникового зв’язку, що розташовані та експлуатуються у відповідності до вимог санітарного законодавства, може завдати шкоди здоров’ю людини. В інформаційному бюлетені "Електромагнітні поля та охорона громадського здоров’я. Базові станції і бездротові технології" ВООЗ повідомляє, що, враховуючи дуже низький рівень впливу та отримані на сьогоднішній день результати досліджень, можна вважати, що нема будь-яких переконливих наукових даних, які свідчать, що малоінтенсивне електромагнітне випромінювання від базових станцій мобільного стільникового зв’язку та бездротових мереж призводить до негативних наслідків для здоров’я людини.

Автор: Ігор ГАЄВИЙ, завідувач відділення комунальної гігієни райсанепідстанції
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі