друкувати


МОН, прокуратура і СБУ перевірять на достовірність документи пільговиків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-07 11:29:00
На липових пільговиків у ВНЗ оголошують "полювання". Достовірність документів, поданих пільговими категоріями абітурієнтів при вступі, перевірять в МОЗ, СБУ і прокуратурі, повідомили в прес-службі МОН.

За словами прес-секретаря міністра освіти Олени Халімон, Міністерство охорони здоров'я займеться довідками - їх передадуть відомству 10 вересня. Проте тих, хто претендував на бюджет, але не пройшов через велику кількість пільговиків, приймати на навчання не будуть - кажуть, вже пізно, повідомляє Освітній портал.

Перевірками решти категорій пільговиків - чорнобильців, сиріт, дітей шахтарів та інших - з середини вересня займуться МОН, прокуратура і СБУ.

"При виявленні підроблених довідок студентів відраховуватимуть із ВНЗ. А університети, що пропустили "липу", ризикують втратити ліцензії", - повідомила керівник прес-центру МОН Анастасія Ключковська.

За попередніми підрахунками МОН, цього року до ВНЗ вступило близько 30 тисяч пільговиків (6% від загальної кількості абітурієнтів). Саме велика кількість пільговиків стала головною проблемою вступної кампанії-2009. Вони були основними претендентами на бюджет.

Так, у Донецькому національному університеті (ДонНУ) на 1170 бюджетних місць було подано 1164 заяви пільговиків. Громадські організації та батьки студентів здійняли тривогу, що більшість із цих інвалідів, чорнобильців і навіть сиріт - липові.

"Згідно з довідками, багато абітурієнтів стали "інвалідами" не раніше квітня 2009 року", - обурився ректор Запорізького національного університету (ЗНУ) Сергій Тимченко.

Обговорити на форумі