друкувати


Коломийщина: Криза не шкодує тих, хто опускає руки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-05 11:23:52
Ковбасний цех у Гвіздці, незважаючи на те, що розміщується аж у кінці звивистої вулички, знайти просто: по запаху. На кілька десятків метрів довкола поширюється запаморочливо-смачний запах свіжої ковбаси.

Так пахне приватне підприємство "Біос". Заходимо. Знайомимось з господарями: Любов Дмитрівна і Дмитро Григорович Балкові. Пана Дмитра знаємо ще й як депутата районної ради, члена Української Народної Партії. Тож подальше спілкування складається легко і невимушено.

Ковбасний цех тут починався більше семи років тому як багато об’єктів малого підприємництва: з напіврозваленого конторського приміщення. Майже рік його добудовували. Дмитро Балковий, який колись працював головним зоотехніком у селищі, потім — заготівельником у Снятині, у Коломийському торговому управлінні, — добре знав всю систему: від забою до переробки м’ясної сировини. Тож і вирішив зробити у своєму цеху повний м’ясопереробний комплекс — від забою тварин до виготовлення м’ясної продукції. А дружина, яка є фаховим економістом, в усьому допомагає чоловікові.

Ми побували у приміщеннях, де відбуваються різні етапи: забій худоби, розробка туші, поділ м’яса на три сорти. Ось холодильна камера, де зберігається сировина. Поруч — камера для готової продукції. У цеху виготовлення ковбас є все, що для цього необхідне: величезна м’ясорубка, змішувач фаршу, кутер (цей пристрій використовують для виготовлення варених ковбас), два шприци. А найбільше впала у вічі чистота всюди — адже нас не чекали. Виготовляють тут різні сорти ковбас, усі смачні, найбільшим попитом користуються краснодарська, домашня, варені (докторська і молочна). Переробляти можуть багато сировини, уся заковика — у збуті. Свою продукцію Балкові постачають у Снятин, Коломию, Городенку, мають добрі відгуки від споживачів. На запитання про вплив кризи на діяльність підприємства тільки усміхаються. Звісно, вона відчутна. Але працювати можна і треба, бо криза не шкодує тих, хто опускає руки.

На прощання ми провели імпровізовану дегустацію продукції "Біоса". Направду — пальчики оближеш. Тож ми щиро побажали господарям розширювати коло збуту і не забувати про супермаркети в Коломиї, де ми найчастіше закуповуємось...

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі