друкувати


4 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-04 03:32:52
Україна відзначає День підприємця. Білорусь День писемності і друку. 47 років тому, в 1962 році, почалася Карибська криза. А 34 роки тому була заснована гра "Що? Де? Коли?". Цей день в історії України: В 1928 році Раднарком України затвердив новий український правопис (діяв до 1933 року).

В 1932 році створено Інститут червоної професури. В 1965 році в Києві під час показу фільму "Тіні забутих предків" відбувся мітинг протесту проти нових політичних репресій. В 1985 році в карцері табору для політв'язнів помер український поет, дисидент Василь Стус. В 1991 році над будівлею Верховної Ради в Києві вперше піднято синьо-жовтий прапор. А в 1991 році прийнята декларація про державний суверенітет Криму.

В 1985 році при невияснених обставинах помер Василь Стус. Чи була ця смерть від серцевого удару внаслідок голодовки і холоду, чи все ж вбивство – знають лише вбивці. Доля Стуса була вирішена на найвищому рівні. До речі, в цей же час М.С. Горбачов запевняв західних журналістів, що наявність політв'язнів в СРСР є повним абсурдом.

Народився Стус в 1938 році у Вінницькій області. В 1963 році поступив в аспірантуру Київського Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка, проте, за протест проти арештів у середовищі українських "шестидесятників" у серпні 1965 року був відрахований з аспірантури, а в 1972 арештований і засуджений на декілька років до мордовських таборів і колимської висилки. До Києва повернувся тільки в 1979 році, і то, як показали подальші події, лише для того, щоб вісім місяців опісля бути осудженим повторно, цього разу вже на 15 років, відбуваючи які в одному з уральських спецтаборів, він і загинув.

Він єдиний з український політв'язнів того часу зміг передати з табору свої записи - "З табірного зошита". І його творчість була висунута на отримання Нобелівської премії 1985 року. Правда, він її не дочекався.

До речі, рівно44 роки тому відбулася прем'єра фільму “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова, ще одного українського дисидента. Після фільму з першого ряду піднявся аспірант інституту літератури Василь Стус і сказав, що всі, хто проти відновлення репресій в Україні, нехай встануть. Стуса підтримав В’ячеслав Чорновіл. Потроху люди почали підійматися. За словами очевидців, половина присутніх підтримала почин. Прем'єра “Тіней забутих предків” увійшла до історії українського правозахисного руху як яскрава сторінка першого відкритого протесту інтелігенції проти репресивної політики КПРС-КДБ.

Православні: Олександр, Олексій, Опанас, Василь, Гаврило, Іван, Іларіон, Макар, Михайло, Федір, Фелікс.

Католицькі: Розалія, Роза.

Цього дня:

1611 Російський патріарх Гермоген розповсюдив грамоту з прокляттям Лжедмитрія і Марії Мнішек.

1791 Людовик XVI підписав першу конституцію Франції.

1802 Німецький філолог Георг Гротефенд пред'явив перший у світі вдалий переклад вавілонського клинопису.

1821 Російський цар Олександр оголосив зоною впливу Росії на частину Америки від Аляски до Орегона і закрив води Аляски для іноземних кораблів.

1882 В Нью-Йорку Томас Едісон включив перше в світі комерційне електричне освітлення (всього нараховувалося 85 платних клієнтів).

1937 Ліга Націй схвалила проект створення єврейської і арабської держав.

1946 Виключення М.М. Зощенка і А.А. Ахматової з Союзу радянських письменників.

1959 В США у продажу з'являється новинка - колготки.

1962 Початок Карибської кризи: президент Джон Кеннеді попередив Фіделя Кастро, що США всіма засобами парирують кубинську військову акцію в зоні своїх інтересів; того ж дня Москва заявила, що безпосередня інтервенція США проти Куби приведе до глобального конфлікту.

1970 Прима-балерині Театру ім. Кірова Наталії Макаровій надано політичний притулок у Великобританії.

1975 Засновано гру "Що? Де? Коли?". Автор і ведучий програми Володимир Ворошилов був сам підлеглий її ритму, поглинений пристрастю до неї. В 1998 році Ворошилов сказав: "Астрологи передбачили, що цій передачі відпущено термін у 25 років. Ці 25 років закінчаться в 2001 році". Прогноз збувся.

1980 Підписана в друк "Мала земля" Леоніда Брежнєва.

4 вересня народилися:

1874 Олександр Васильович Вишневський (1874-13.11.1948) хірург. Запропонував метод новокаїнової блокади, творець "Мазі Вишнєвського".

1904 Крістіан-Жак (1904-8.7.1994), французький кінорежисер ("Фанфан-тюльпан", "Закон є закон", "Бабетта йде на війну")

1908 Едвард Дмитрик (1908-1.7.1999), американський кінорежисер українського походження ("Молоді леви", "Шалако"). У нього знімалися такі зірки, як Марлон Брандо, Шон Коннері, Бріжітт Бардо. В 1947 році в числі десяти відомих діячів Голлівуду за відмову дати свідчення Комісії з розслідування антиамериканської діяльності, він був внесений у "чорний список", внаслідок чого шість місяців провів у тюремній камері і йому було заборонено займатися професійною діяльністю.

1934 Едуард Хіль, естрадний співак.

1946 Олександр Панкратом, кінорежисер ("Портрет дружини художника", "Щасливий Женька", "Прощай, шпана замоскворецька").

1952 Євгенія Костянтинівна Глушенко, актриса ("Нескінчена п'єса для механічного піаніно", "Декілька днів з життя Обломова", "Закоханий за власним бажанням"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі