друкувати


Піар-технології: Яка різниця між Арсенієм і чіпсами?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-03 04:57:10
Рекламна кампанія кандидата у президенти Україна Арсенія Яценюка з гаслом «Врятувати країну. Арсеній» отримала своє продовження. Формат той самий. Тільки чи змінить це неоднозначне враження від попередньої кампанії?

Адже перші мілітаристичні біг-борди викликали здивування навіть у симпатиків Яценюка своїм моторошним дизайном.Тепер ми бачимо чотири варіації біг-бордів. Там також присутній колір "хакі" (хоча він знову–таки ближчий до коричневого, ніж до зеленого, що навіює неоднозначні асоціації). Проте чорний колір замінено відповідно на "кислотні" зелений, оранжевий, червний та синій.

Спільними на біг-бордах є написи "Країну врятує" і портрет самого кандидата в різних ракурсах. Відмінними є підписи під плакатами — під оранжевим "Нова індустріалізація", під зеленим "Продуктивне село", під синім — "Здорова освічена молодь", під червоним - "боєздатна армія".

Яценюк артикулює ніби нормальні ідеї, але їхня репрезентація на плакатах "кислотно-мілітаристського" стилю викликає у глядача щонайменше когнітивний дисонанс.

Те, що зробили російські політтехнологи із штабу Яценюка, не є ані ребрендінгом, ані прямим продовженням попередньої рекламної кампанії. Складається враження, що вони зараз застрягли між необхідністю ребрендінгу та зручними шаблонами "фронтової" кампанії. Але за досить вузькі рамки кампанії не можна вийти без втрат.

Мало того, зміна кольору, що може ототожнюватися з конкретною політичною силою, без зміни усіх інших елементів реклами може бути провальним ходом.

А якщо варіантів кольорів декілька, то це взагалі прийом не з політичної реклами, а з комерційної. А остання має під собою дещо інші основи. У комерційному брендінгу створюється спочатку образ продукту, який ототожнюється з цінністю, яку і пропагують разом з товаром, потім по ходу, коли бренд має усталені ціннісні орієнтації, параметри товару можна змінювати.

У політиці, в ідеальній ситуації, ототожнення політичної сили або лідера з цінністю відбувається практично одночасно із його публічною презентацією. При чому, формування іміджу може трохи відставати від інших процесів.

Але тут маємо ситуацію, що для просування ідей Арсенія Яценюка використовується фактично схема комерційного маркетингу, причому у найпримітивнішому вигляді. Це так звана схема "розширення асортименту".

Припустимо, що у нас є один бренд, під яким випускається один товар із визначеною, але змінною ознакою. Наприклад, чіпси із смаком бекону. Потім задля збільшення прибутку випускаються нові чіпси під тим же брендом, але "Тепер із смаком грибів", "Тепер із смаком копченої риби" , "Тепер із смаком хрону". Нічого не нагадує?

Схоже, що бренд "Арсеній" намагаються саме так просувати: розчленувавши імідж кандидата на окремі сегменти — класична схема "товарної лінійки". І зміна одного кольору на три пов’язана саме з цим шляхом — замість одного єдиного іміджу маємо три "клони".

А це, схоже, є помилкою. Як є помилкою і класичний брендінг, перенесений у політику, де потрібно продати не партію чи кандидата, а певну ідею (правда, на "голій" ідеї в умовах України виграти вибори теж практично нереально).

Мало того, якість виконання цих біг-бордів теж доволі сумнівна, як і в попередній кампанії. Адже з усіх складових найбільш запам’ятовується не слоган і не зображення кандидата, а кольорова гама (якої аж три різновиди).

Саме ці "кислотні" кольори ніби б’ють по очах і текст із зображенням самого Арсенія Яценюка відходять на другий план. Що хотіли отримати від подібного ефекту російські "варяги" в штабі Яценюка, не зрозуміло досі.

Ідеї, зафіксовані у слоганах, можуть взагалі не дійти до виборця. Мало того, можна прогнозувати, що наступна серія біг-бордів буде ще більш недоладно оформленою — вона може містити всі чотири кольори одночасно. І це буде схоже на символіку руху за права сексуальних меншин.

Значно краще було б, якби штаб повністю змінив рекламну концепцію, або продовжував у тому ж "військово – асенізаторському", як кажуть деякі критики, стилі. А в нинішньому випадку це ніби спроба сісти на два стільці одночасно, що не завжди закінчується вдало.

Одним словом, тут може бути прихована навмисна інформаційна диверсія з боку штабу проти власного кандидата. Не виключено, що це відбувається згідно з установками спонсорів самого Яценюка. Адже російські політтехнологи, які фактично керують штабом, можуть бути зацікавленими у тому, щоб зробити Яценюка технічним кандидатом незалежно від його бажань бути повноцінним претендентом на посаду Президента України.

Автор: Максим ПОБОКІН
Джерело: Новинар
Обговорити на форумі