друкувати


Служби Зовнішньої Розвідки Росії про польську політику 30-х років XX cт.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-02 05:56:29
У Москві відбулася презентація збірника розсекречених документів "Секрети польської політики. 1935-1945 роки".

Автор збірника генерал-майор Служби Зовнішньої Розвідки Росії Лєв Соцков наголосив на тому, що дата презентації книжки (1 вересня) – не випадкова. На його думку, саме сьогодні кампанія фальшування історії сягає зеніту. Тому Соцков переконаний - розсекречені документи допоможуть з’ясувати певні неясності у польській політиці тих часів.

До збірника увійшли записи розмов представників МЗС Польщі із зарубіжними колегами, записка адресована Сталіну про документи МЗС Польщі та про візит до Варшави найближчого співпрацівника Гітлера – Германа Ґерінга і його розмови з польським керівництвом.

Лєв Соцков: "Досягнуто порозуміння про те, що по-перше, Польща підтримає вимоги Німеччини про рівноправність в озброєнні, а також стосовно Аншлюсу. 1935 рік. Аншлюс був набагто пізніше, але вже тоді Польща на це погоджувалася - свідчить цей документ. По-друге, Німеччина підтримає Польщу у її вимогах стосовно договору про національні меншості. Потім це вилилося у співучасть Польщі у поділі Чехословаччини."

Польща була ключовим гравцем у подіях, пов’язаних з вибухом ІІ світової війни, - сказав генерал-майор Лєв Соцков.

Показані документи важко назвати сенсаційними, - так оцінює публікацію Пйотр Ґонтарчик, історик Інституту Національної Пам’яті: "Це не новина. У документах немає нічого, що б могло компромітувати Польщу. Я б назвав збірник дуже специфічною спробою реінтерпретації історії, яка не має нічого спільного з наукою."

Збірник видано мінімальним накладом. Не відомо, чи книжка потрапить на полиці книгарень, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі