друкувати


Газові компроміси України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-02 04:06:33
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко погодилася піти на поступки Москві з питання ставок на транзит газу, а також запропонувати російським компаніям вигідні контракти у сфері атомної енергетики.

Щоб домогтися від Путіна лояльності в газовій сфері, Тимошенко зробила Росії знижки на транзит газу та пообіцяла підтримку російським банкам в Україні.

Про взаємні поступки Росії та України Тимошенко домовилася під час зустрічі з Володимир Путіним, яка відбулася напередодні в Гданську.

Як вже повідомлялося, Путін погодився з тим, що Україна оплачуватиме тільки спожиті обсяги газу. На які компроміси Києву доведеться задля цього піти, Тимошенко не зазначила.

Проте, за словами радника прем'єра України, члена комітету Верховної ради з ПЕК Олександра Гудими, "предметів для компромісу між Україною і Росією може бути як мінімум два".

"Насамперед, це ставка на транзит російського газу по території України. Ще один - це переговори щодо будівництву на території України заводу з виробництва ядерного палива. Україні надійшли дві пропозиції – від російської корпорації ТВЕЛ і американської Westinghouse. Остаточного рішення, з ким реалізовувати проект, поки що немає, але, думаю, воно буде ухвалене найближчим часом на користь російського виробника", - заявив він.

Крім того, за даними видання "Комерсант-Україна", Тимошенко висловила готовність Києва підтримувати входження російських банків в капітали українських кредитних організацій, а також участь компаній РФ в приватизації промислових активів в Україні.

Наприклад, вже наприкінці місяця має пройти аукціон з приватизації Одеського припортового заводу – найбільшого українського виробника азотних добрив.

За інформацією джерел в російському уряді, попередня домовленість між прем'єрами про зниження закупівель російського газу була досягнута ще 19 серпня – за день до офіційної заяви Тимошенко.

Саме того дня прем'єри, як повідомила прес-служба уряду РФ, обговорили по телефону "співпрацю в області економіки, енергетики і фінансів".

За словами джерела в Мінпаливенерго, Тимошенко "запропонувала певну знижку в тарифі на транспортування природного газу територією України", а натомість попросила зменшити обсяги постачань і припинити судові розгляди з трейдером RosUkrEnergo в Стокгольмі ("Газпрому" належить 50%), який вимагає від "Нафтогаза" виплатити 600 млн доларів пені за невчасну оплату газу в 2008 році. Джерело в апараті уряду РФ повідомило, що розгляд в Стокгольмі вже припинено.

Україна законтрактувала в 2009 році 40 млрд кубометрів російського газу, проте зможе реалізувати на внутрішньому ринку тільки 33 млрд кубометрів. Як пояснила Тимошенко, таке падіння споживання газу пов'язане з його заміною на атомну енергію, кам'яне вугілля та інші альтернативні енергоносії з метою підвищення енергобезпеки країни.

Прем'єр пообіцяла, що наступного року НАК "Нафтогаз України" замість 52 млрд кубометрів газу (стільки Україна імпортувала в 2007 році) купить всього 25 млрд кубометрів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі