друкувати


ЗНО: Корупція — зменшилася, але не хабарництво

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-01 03:56:57
Ось уже два роки коаліція з одинадцяти регіональних громадських організацій проводить моніторинг вступу до державних вузів. Координатор проекту "Громадське спостереження за вступною компанією 2009 року" Алла Волошина уважає, що сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання зменшує рівень корупції тільки при вступі, але не знищує хабарництво у вищій школі загалом.

За даними проведеного анкетування, відсоток абітурієнтів, які під час вступу скористалися результатами тестування, збільшився порівняно з минулим роком із 94,6 до 99,0. Отже, запропонований механізм вступу сприймається як єдиний шлях до здобуття вищої освіти і свідчить про зростання довіри до вступної компанії. 97,6 відсотка опитаних були переконані, що вони знають про вступ усе і можуть спланувати свої подальші дії.

Однак залишаються неврегульованими деякі питання. Так, для навчання на бакалавра необхідно було подати документ про середню освіту або про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень. У разі, якщо абітурієнт вибирав друге, а в його дипломі немає оцінок із математики й географії, його документи могли не прийняти.

Неврегульованим залишається питання надання пільг. Фактично всі бюджетні місця були віддані пільговикам: вони подали документи у найпрестижніші вузи на найпрестижніші спеціальності, хоча мають значно нижчий рівень знань. Торішніх пільговиків відрахували з київських вузів уже після першого семестру, бо вони на "тягнули", але загалом вузам нелегко позбутися пільговиків, яких захищає закон. Пільгові категорії визначає Президент, Верховна Рада, Кабмін. На думку громадських спостерігачів, перелік у багатьох випадках обумовлений більш політичними рішеннями, ніж логікою, і допомога держави абітурієнтам, які потрапили в кризові обставини, є неефективним витрачанням держаних коштів, вуз не повинен підмінювати діяльність соціальних служб. Суспільство наражається на небезпеку отримати гірших спеціалістів.

Є міркування, що, можливо, слід увести для пільговиків-абітурієнтів квоту, а також переглянути радянську пільгу для вступників-"цільовиків". Ці абітурієнти мають "направлення", але згодом молодого фахівця неможливо змусити повернутися на роботу в установу, звідки отримано направлення.

Якщо говорити про корупцію, то, схоже, з вузів вона перемістилася у медзаклади, які видають довідки про інвалідність. Цьогоріч у Києво-Могилянській академії, коли сказали, що перевірятимуть усі довідки, 70 відсотків пільговиків забрали свої документи.

Автор: Дарка НЕГОДА, Вільний голос
Обговорити на форумі