друкувати


Rzeczpospolita : У поляків тверезий підхід до ІІ світової війни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-01 03:39:37
Газета "Rzeczpospolita", напередодні початку ІІ світової війни, друкує результати опитування проведені інститутом GfK Polonia. І так, поляки не сумніваються, що відповідальність за початок війни несуть не лише німці, але й Радянський Союз.

Таку думку висловив 61% опитуваних. Поляки вважають також, що Москва намагається сьогодні применшити роль, яку совєти відіграли під час наступу на Польщу в 1939 році – так вважає 73% респондентів. Британський історик професор Норман Дейвіс говорить у коментарі, що в поляків тверезий підхід до ІІ світової війни, тобто розуміють її значно краще, ніж пересічний житель Великобританії. За початок війни відповідальність несуть і ІІІ Райх і СРСР – бо це була угода двох бандитів, які разом підтримували один одного і заохочували. Поляки можуть пишатися своєю поведінкою тим, що перші ставили опір Гітлеру і Сталіну – наголошує Норман Дейвіс.

У свою чергу еміграційний історик професор Ян Цєхановський підкреслює, що закінчення війни означало початок нової окупації, окупації московської. Однак, як оцінює професор, поляки не піддалися совєцькій пропаганді і на щастя мало людей повірило у гасла про "братній Радянський Союз".

Польща не просто пасе задніх, Польща в самому кінці Європи, коли говорити про доступ до дитячих садків – б’є на сполох у своєму рапорті Європейська мережа інформації про освіту – читаємо в газеті "Dziennik". Коли у більшості країн Євросоюзу до садочка ходить близько 80% дітей, у Польщі – менше ніж половина. Це замало – стверджує Європейська Комісія і рекомендує, щоб дошкільною освітою охопити малюків від третього року життя. Картина мережі дитячих садочків у Польщі – малообнадійлива – наголошує "Dziennik". За даними рапорту – лише 30% трилітніх, 40% - чотирилітніх і половина п’ятилітніх дітей у Польщі відвідує садок. Тимчасом у країнах заходної Європи – це практично 100%.

Батьки у Польщі мають обмежений доступ до державних садків, і зазвичай за одне місце бореться кілька малюків. Звичайно, є безліч приватних установ такого типу, проте їхня ціна інколи цілковито знеохочує – читаємо в газеті "Dziennik".

Літні канікули закінчилися, і хоч цього року на польських дорогах було значно спокійніше, ніж минулими роками, та все таки статистика вражає. Лише протягом двох літніх місяців трапилося майже 10 тисяч аварій, у яких загинула майже одна тисяча осіб – інформує "Dziennik". Найбільшою проблемою залишаються нетверезі водії. Лише протягом останніх вихідних поліція затримала близько 2 тисяч п’яних за кермом – наголошує Маріуш Соколовський з Головної комендатури поліції. За статистикою – найтрагічніший був липень, коли на польських дорогах загинуло майже 500 осіб, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі