друкувати


Президент премєру не указ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-31 05:19:16
Наприкінці минулого тижня Віктор Ющенко підписав указ, яким зобов'язав уряд виконати норми газової декларації, підписаної в березні між Україною та ЄС. Як відомо, рамкова угода про участь європейців у модернізації газотранспортної системи (ГТС) України викликала різко негативну реакцію російської сторони.

Прем'єр-міністр Володимир Путін навесні назвав документ "як мінімум непродуманим і непрофесійним". Тому виконання указу українського Президента може серйозно ускладнити українсько-російські переговори про постачання газу в 2010 році, що тривають вже більше тижня. Побічно ситуація позначається і на підготовці до реструктуризації боргових зобов'язань компанії Нафтогаз України, зазначають експерти в Києві.

Про те, що уряд має намір до кінця серпня оприлюднити свої пропозиції щодо зовнішніх боргів Нафтогазу, раніше повідомив в. о. міністра фінансів України Ігор Уманський. Проте офіційну позицію Києва з питання реструктуризації досі не озвучено. На сьогодні Юлія Тимошенко призначила позачергове засідання Кабінету міністрів, анонс про проведення якого не містив інформації про порядок денний. Можливо, мова піде, зокрема, про борги Нафтогазу. Питання невідкладне, оскільки через місяць настає термін погашення зобов'язань за єврооблігаціями Нафтогазу на суму близько 500 млн. дол. Частина кредиторів, на частку яких припадає близько 100 млн. дол, вже заявили про те, що мають намір відмовитися від пропозицій щодо реструктуризації через політичні побоювання, пов'язані з майбутніми президентськими виборами в Україні. Якщо до цієї групи приєднаються інші кредитори, то в найближчі три роки Нафтогаз повинен буде виплатити до 2 млрд. дол.

Складне фінансове становище національної компанії вимагає від влади рішучих дій. Президентська сторона бачить вихід із ситуації у співпраці зі структурами ЄС. Тому Ющенко підписав указ про виконання положень березневої декларації. Коротенько мова про те, що Нафтогаз слід розформувати, а на базі дочірніх структур компанії створити незалежного оператора, який займеться транзитом російського газу територією України. Крім того, європейці наполягають на реформуванні внутрішнього газового ринку України, що припускає введення ринкових, значно вищих, ніж зараз, цін на газ. А також на допуск третіх структур до комерційного використання газових сховищ України.

У березні, коли підписання документа між Україною та ЄС погіршило українсько-російські відносини, Володимир Путін висловив здивування. Зокрема, говорячи про незалежного оператора з експлуатації української ГТС, він зазначив: "З формулювань незрозуміло, про яку незалежність і від кого йде мова ..." Російський прем'єр здивувався і задекларованою кінцевою метою співпраці - збільшення прокачування газу через територію України на 60 млрд. куб . м на рік. "А газ-то звідки будуть брати?" - запитав Путін, говорячи про те, що думку Росії на переговорах у Брюсселі не почули.

Своєрідну відповідь на це питання днями дала Рада нацбезпеки і оборони (РНБО). Вона прийняла рішення про диверсифікацію джерел, постачальників, маршрутів та способів транспортування природного газу. Уряду доручено почати переговори про прямі поставки газу з прикаспійських і середньоазіатських держав, про участь у проектах з розвідки та експлуатації нафтогазових родовищ в Африці та на Близькому Сході, а також про будівництво терміналів зрідженого газу. РНБО також доручила уряду розробити заходи щодо заміщення газу іншими енергоносіями.

Юлія Тимошенко запевняє, що ці завдання вже виконуються. "Ми радикально скорочуємо споживання газу, заміщає його всім, чим тільки можливо, - сказала український прем'єр минулого тижня. - Якщо в 2007-му ми брали (купували на зовнішньому ринку - НГ) 52 мільярда кубометрів газу, в цьому році беремо 33 млрд кубометрів, то в наступному році візьмемо 25 мільярдів кубометрів". Джерела, близькі до переговорів, що тривають у Москві, стверджують, що насправді українська делегація попросила внести зміни в контракти для того, щоб у 2010 році купити 27 млрд. куб. м. Хоча рішення щодо цього питання досі не прийнято, Тимошенко переконана, що Газпром всупереч контракту не стане застосовувати стосовно Нафтогазу штрафні санкції. Напередодні вихідних прем'єр повідомила, що всі платежі в цьому році проводилися вчасно, і за газ, спожитий у серпні, буде сплачено в повному обсязі і в обумовлені терміни - до 7 вересня. Тимошенко уточнила, що грошова емісія для проведення платежів проводитися не буде.

Чиновники, близькі до президентських структур, кажуть, що Нафтогаз залишається збитковою компанією, а гроші для поточних розрахунків з Газпромом уряд бере з кредитних коштів МВФ. Ставка нібито робиться на те, що кредитори, залучені Євросоюзом, у вересні-жовтні видадуть Нафтогазу обіцяні ще в липні кошти, що призначалися для закупівлі газу в сховища. Восени цими грошима уряд зможе компенсувати нинішні позики.

Однак ці гроші не допоможуть компанії, якщо не вдасться домовитися про реструктуризацію попередніх боргів, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі