друкувати


Нацбанк: $262 мільйони на вітер?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-31 05:08:08
Минулого тижня жителі українських міст могли спостерігати парадоксальну для фінансового ринку ситуацію: близько десяти банків продавали долари по 8,16 грн./$, тоді як більшість інших фінустанов купували американську валюту за курсом 8,4-8,5 грн./$.

Валютний "перекіс" виник через спроби чиновників Нацбанку зупинити падіння гривні за допомогою валютних інтервенцій, направлених на задоволення попиту на долари на готівковому ринку. У результаті інтервенцій, проведених НБУ 25 і 27 серпня, банкам було продано на пільгових умовах $262 млн. ($92 млн. і $170 млн. відповідно).

Проте позитивного впливу на вартість американської валюти на готівковому ринку дії регулятора не мали. Навпаки, курс готівкового долара за минулий тиждень виріс (на 2 коп. — покупка, на 8 коп. — продаж). Учасники ринку пояснюють, що дієвими такі інтервенції будуть тільки у тому разі, якщо банки, які не брали участь в аукціоні, понизять курс покупки валюти. Інакше спекулянти купуватимуть долари по 8,16 грн. і продаватимуть по 8,4-8,5 грн./$ доти, доки на ринку не закінчиться гривня. За словами експертів, дії регулятора мали б набагато більший ефект, якщо б регулятор продавав пільгову валюту всім банкам без винятку.

Як повідомив в.о. голови Нацбанку Анатолій Шаповалов, у ході інтервенції 27 серпня понад 100 банків купили валюту у НБУ для подальшого перепродажу населенню за "пільговим" курсом. Проте у ході опитування співробітників приблизно 50 найбільших банків вдалося знайти тільки 8 фінустанов, які виставили курс продажу долара не вище 8,16 грн./$, пише "Дело".

При цьому у більшості із цих банків до 12 годин дня п'ятниці долара у касах уже не було. Принаймні, так стверджували касири. Робота тих банків, які все-таки продовжували продавати "дешеву" валюту, була фактично паралізована. Клієнти не могли поповнити або забрати депозит, провести необхідні платежі та здійснити інші банківські операції. Причина — багатогодинні черги до кас бажаючих купити "дешеву" валюту, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі