друкувати


Навіщо МВФ український бюджет

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-31 04:50:53
На цьому тижні в Україну прибуває місія Міжнародного валютного фонду. На цей раз її мета - не вирішення, чи надавати нам черговий транш кредиту стенд-бай, а допомогти підготувати проект бюджету на дві тисячі десятий рік. В Уряді кажуть: самі запросили міжнародних фахівців, аби внести в бюджетний процес додатковий стабілізуючий фактор.

За два тижні проект бюджету-2010 урядовці обіцяють покласти на стіл профільного комітету Верховної Ради. І хоча міністри поки не розкривають всіх показників кошторису, та дають зрозуміти: головний фінансовий документ наступного року суттєво відрізнятиметься від усіх попередніх. А формуватимуть його під пильним оком експертів Міжнародного валютного фонду.

"Проект бюджету на 2010 рік, який буде подаватися, він буде сформований, запланований в межах макроекономічних показників і обсягу дефіциту бюджету, який узгоджений був з Світовими фінансовими організаціями. Ті головні параметри бюджету, яких ми будемо достримуватися вони сформовані Україною разом з світовими експертами", - повідомила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Основні параметри вже узгодили, кажуть в Уряді. У 2010 - му матимемо зростання валового внутрішнього продукту на рівні 3%, інфляцію – 9,7%. А дефіцит бюджету по відношенню до ВВП складе 3,98%. Над рештою макропоказників ще треба працювати, визнають у Мінфіні.

"Немає у нас поки що засад валютно-кредитної політики на наступний рік, як наслідок валютного курсу офіційного від Національного банку як прогнозу на наступний рік ми ще не отримали. Та ж сама ситуація стосується ціни на газ. Зараз вона в нас розраховується за формулою, між тим ця формула поки що не дозволяє зробити чіткий і точний прогноз ціни яка буде в наступному році", - каже виконувач обов’язків міністра фінансів України Ігор Уманський.

Утім сам факт участі у бюджетному процесі представників Міжнародного валютного фонду сприймається неоднозначно. Деякі експерти помітили в цьому нездатність уряду самостійно формувати кошторис. Деякі - спробу уряду пришвидшити отримання чергового траншу кредиту від МВФ. А це - ще понад три мільярди доларів. У Мінекономіки визнають - могли б обійтись і без закордонних наглядачів, та криза змушує.

"В Україні є досить підготовлена і наукова база за питань макроекономічного прогнозування. Ми вважаємо що здатні в цей час самі відповідні приймати рішення і відповідні рішення започатковувати проте всі країни зараз залучають міжнародних експертів при підготовці відповідних рішень", - коментує міністр економіки Богдан Данилишин.

Та не варто забувати - сьогодні МВФ - найбільший кредитор українського бюджету. За програмою стенд-бай ми вже отримали майже одинадцять мільярдів доларів. В установі мають впевнитись, що Україна виконуватиме умови, на яких отримала позику. Крім суто прогнозних цифр тут і пенсійна реформа із збільшенням працездатного віку, і підвищення внутрішніх цін на газ, і скорочення соціальних виплат.

"Міжнародний валютний фонд хоче вже на етапі планування державних фінансів проконтролювати виконання своїх умов. Вочевидь, у МВФ є занепокоєння відносно виконання Україною узятих на себе забов’язань", - вважає екс-голова Національного банку України Сергій Тігіпко.

Цілком виправданою участь експертів МВФ у підготовці українського бюджету вважають у Світовому банку. "Я вважаю цілком природнім, що коли ви даєте гроші на фінансування бюджету, ви зацікавлені в тому, як він виглядатиме: що фінансується, чи спрямовуються кошти на правильні пріоритети. Бюджет приймає українська влада. Ні Міжнародний валютний фонд чи Світовий банк. Але ми маємо власну точку зору імусимо донести її до українського керівництва", - каже Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартин Кайзер.

Багато фахівціввбачають схожість сценаріїв розвитку подій вУкраїні із тим, за яким на межі тисячоліть розгортались події в Аргентині. Країна набрала сто сорок мільярдів доларів зовнішніх боргів і попри програми співпраці з МВФ у 2001 - му оголосила дефолт. При цьому саме МВФ керівництво держави оголосила головними винуватцями падіння країни у економічну прірву. Та розірвало стосунки із фондом. А після цього – в економіці почалося зростання. Повністю із МВФ Аргентина розрахувалась у 2006 році – повернула 9,8 мільярдів доларів, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі