друкувати


Експерт: Через 40 років Україну заселять іммігранти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-31 04:00:31
Якщо демографічна ситуація не покращиться, то вже до 2050 року корінних українців залишиться тільки 35-36 мільйонів чоловік. Про це в інтерв'ю розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

Однак, за словами демографа, Україна ненаселеною не залишиться. "Країна в центрі Європи, з чудовим кліматом, з гарними природними умовами обов'язково приверне іммігрантів. А всі спроби боротьби з нелегальною міграцією виявлялися безуспішними навіть у США, які на півночі межують з Канадою, звідки ніхто особливо не біжить, а з заходу і сходу відділені від решти світу океанами, тобто дуже надійною природною лінією кордону. Але США не можуть впоратися з напливом іммігрантів з півдня. Так яким же чином це зробить Україна?", - поставила питання експерт.

У той же час демограф підкреслила, що саме криза допоможе українцям поліпшити демографічну ситуацію. "Зараз молодь жартує, що якщо під час кризи не можна займатися виробництвом товарів і послуг, то варто зайнятися" виробництвом дітей. Саме під час кризи може спрацювати допомога по народженню дитини. У людей є реальні проблеми з роботою, з доходами, а тут держава пропонує стабільні немаленькі гроші. Якщо подружжя не хотіли заводити дитину, навряд чи тільки через це вони змінять своє рішення. Але якщо вони вагалися, допомога може переважити чашу ваг. Дитина-то все одно потрібна. Може, варто посидіти з дитиною, а там, дивись, з кризи виберемося, дитина в садочок піде", - пояснила Лібанова.

Назвала експерт і ідеальний вік для народження дитини - 25-29 років. "В Україні заводять дітей рано, в 22-24 роки, хоча за словами медиків, і це пізно. Вони вважають, що народжувати потрібно в 20 років поки організм здоровий. Але ж молоде подружжя повинні соціалізуватися: завершити освіту, отримати професію, зробити елементарну кар'єру, щоб можна було дитині щось дати. Двадцятирічна дівчинка не зможе дати дитині того, що дасть жінка в 30, що розуміє, що дитині потрібні і театр, і музеї, і книги, і басейн. Крім того, вона не так ризикує у зв'язку з тривалою перервою своєї трудової діяльності. Звичайно, винятки є і в 20, і в 30 років. Але здебільшого, мені здається, більш раціональним було б народження дитини у 25-29 років", - підсумувала Лібанова, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі