друкувати


Прикарпття: Коломийський "Хижак" на карпатських вершинах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-29 10:30:55
Перший автомобіль під назвою "Хижак", як виїхав з майстерні коломийського підприємця Василя Паландюка, підкорив не одну карпатську вершину та серце автолюбителя. На черзі — другий "Хижак", який ще не знає гірських доріг, але є не менш потужним позашляховиком.

У засніжених горах, на крутих схилах, по воді та по болоті всюдихід Василя Паландюка без проблем долає перешкоди, виїздив навіть на карпатські вершини Піп-іван, Петрос, Близниці та інші, ще тільки Говерлу не підкорено. Яскраво-жовтий "Хижак" видається автомобілем майбутнього і, мабуть, міг би бути мрією кожного екстремала — любителя "безпечного" ризику.

Василь Паландюк більше десяти років займається мотокросом у клубі "Карпати". Старенький ГАЗ переробив на всюдихід, щоб усією сім’єю в гори їздити.

— Весь час пропадав коло цієї роботи, а вдома дружина, діти. Такої машини, щоб усі помістились, не знайшов, почав робити "Хижака" — каже майстер. — Тепер заїхав на базу, сім’я внизу відпочиває, а я на свого залізного коня — та в гори.

Авто поміщає сім чоловік, а в кузові місце ще для 11 осіб та трьох спортивних мотоциклів, його дизельний шестилітровий двигун марки "Мерседес" здатний розвивати швидкість 95 км/год., витрачає паливо економно — вісім літрів на 100 км. Авто вільно долає річки глибиною півтора метра і підйоми в 60 градусів. Зовні позашляховик оброблений спеціальною рідиною для захисту від подряпин. Коломиянин витратив два роки і близько десяти тис. доларів на створення цієї машини.

— До цього треба мати терпіння. Кузов переробляли декілька разів, довго не могли знайти такого, щоб підійшов. Складали його вручну по деталях, підбирали форму, — Василь Паландюк відкриває дверцята джипу. — Тюнінг теж ручний. Сидіння у машині піднімаються автоматично. Їх узяв з джипа "Черокі".

Перші випробування "Хижака" проводили у кар’єрі неподалік Коломиї, в Китанецькому лісі випробовував лебідки на міцність.

ГАЗ-66 — це єдина машина в Україні, де блокуються всі колеса, тому "Хижак" має його ходову. Така машина спокійно виїжджає навіть із болота, що звичайній не під силу: забуксує одне колесо і все — авто загрузло.

— Їхали відпочивати на Піп-іван, на Верховині пішли в кафе випити каву, прибігає якась жінка заплакана, — пригадує Василь. — А її чоловік працював рятівником та проводив туристів. Він зірвався зі скелі, був непритомний. Жінка просила, щоб його звезти, бо спеціального транспорту рятівники не мали. Я доїхав туди потоками по бездоріжжю. Звозив його з-під самої гори Бербенескул — це найкрутіша вершина і дуже скелиста. Тоді приїхав ВАЗ, на таких колесах він далеко б не заїхав.

Словом, "Хижак" має велику прохідність у горах. Була навіть ідея робити такі машини для МНС.

Історія "Хижака" має своє продовження. У вересні цього року гірські бездоріжжя випробовуватимуть нового "Хижака-2". Виглядає авто як класичний джип, хоч тюнінгували його з "Фольксвагена". Чорний позашляховик з турбодвигуном наче уособлює нову автомобільну расу, змушує захоплюватися тих, хто розуміється на красі на колесах, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі