друкувати


Успіння Пресвятої Богородиці – одне з найшанованіших християнських свят

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-28 12:56:58
Свято Успіння Пресвятої Богородиці (або, як його ще називають в народі, Перша Пречиста) є одним із дванадцяти найбільших свят. Воно почало відзначатися з IV століття. Образ Богородиці для людей постає в заступництві та в зв’язку між Богом і родом людським.

Це час, коли люди згадують упокоєння, воскресіння і вознесіння Матері Божої. З апостольських часів донеслися перекази про те, що Богородиця часто молилася на Єлеонській горі. Там вона отримала від Архангела Гавриїла фінікову гілку, яка є символом благодаті та нетління. Мати Божа знала, що в найдлижчому часі перейде в Царство Небесне і зібрала апостолів з різних країв, щоб попрощатися з ними. Діва Марія відійшла з життя без тілесних страждань. Її було поховано з найбільшими почестями в Гетсиманії. Три дні апостоли сиділи коло входу могили, аж поки не прийшов апостол Фома, який був відсутній під час прощання і попросив відхилити погрібальний камінь, щоб отримати благословення Богородиці. Зайшовши до печери, апостоли побачили лише похоронні покривала. Того ж дня ввечері, під час обряду переломлення хліба в пам'ять про померлу, апостоли побачили Богородицю, яка їм сказала: "Радійте! Я з вами назавжди"...

В цей день селяни приносять на Богослужіння колосся нового урожаю, щоб Діва Марія благословила його та вберегла від дощу та пожежі, сіяли озимину на полях. Після Служби в багатьох селах та містах відзначаються храмові свята, під час яких дуже гостинно господарі приймають гостей. На честь цієї жінки по всій Україні збудовоно та освячено багато церкрв та капличок. Багато пар воліють в цей день брати шлюб, який рахується освяченим Богородицею. Життя подружжя буде легким, рука Божа відверне всі негаразди.

Протяом осені ще є "Друга Пречиста" та третя. За багато років народних спостережень за погодою склався календар та прикмети. "Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя - снігом покриває". Якщо на першу Пречисту йде дощ, лити буде 40 днів, якщо випала рясна роса - гарантовано 40 днів теплої сухої погоди. Іній на деревах провіщає ранню осінь і швидке настання зими. А гроза цього дня попереджає про ранню холодну осінь і сувору голодну зиму.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі