друкувати


Польща: Нові дані про втрати у Другій світовій війні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-27 04:27:14
Інститут національної пам'яті Польщі представив нові дані, що стосуються кількості поляків, які загинули під час Другої світової війни.

Раніше вважалося, що під час війни загинуло 6 мільйонів 28 тисяч громадян Польщі. Такі дані надала влада Польської народної республіки в 1946 році. Тоді, проте, не враховувались поляки - учасники антирадянського опору, ті, хто загинув у радянських таборах і був розстріляний в радянському полоні.

За новими даними вчених Інституту національної пам'яті (ІНП), кількість польських громадян польської, єврейської, білоруської, литовської, чеської та інших національностей, які загинули з 1939 по 1945 роки, становить від 5,6 до 5,8 мільйонів, 150 тисяч з них загинули від рук військовослужбовців радянських військ або каральних органів.

"Переважна більшість поляків у ті роки загинула від рук злочинного гітлерівського режиму, однак і радянське керівництво, як і німецьке, намагалося всіляко знищувати польську еліту, інтелігенцію. Радянські репресії були більшою мірою направлені на широкомасштабну економічну експлуатацію поляків", - заявив голова ІНП Польщі Януш Куртика.

Нагадаємо, у травні міністр оборони СРСР маршал Радянського Союзу Дмитро Язов заявив, що військові втрати СРСР у Великій Вітчизняній війні склали 8 мільйонів 644 тисячі, цивільних людей загинуло - 27-28 мільйонів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі