друкувати


Шкільні товари: Вартість зросла вдвічі, якість – впала

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-26 05:13:22
Цьогорічна підготовка до школи має свої особливості: як для батьків учнів, так і для продавців шкільних товарів. У порівняні з минулим роком їхня вартість зросла вдвічі, – підрахували батьки. Попри це продавці нарікають на падіння прибутків, а контролери - на порушення правил торгівлі та величезну кількість шкільних товарів невідомого походження.

Вартість шкільної "амуніції" - 2-2,5 тисячі гривень. Цьогоріч, аби одягнути школяра, треба готувати вдвічі більше грошей, ніж торік.

"У нас цей костюм на дівчинку, це наш виробник - хмельницький, цього року коштує 350 гривень, а минулого року ми їх продавали по 170 по 180", - каже власник магазину шкільного одягу Галина Радченко.

Вікторія, мама Даринки, майбутньої першокласниці, підрахувала, що їй збір "новобранки" обійдеться у 2-2,5 тисячі гривень, - це якщо купувати речі середньоцінової категорії. Якщо купувати хороші фірмові речі – множте ще на два.

За блузку більш-менш хорошої якості просять 200-250 гривень; сарафан, або спідничка з жилеткою – 400-500 гривень. Ціна хорошої пари взуття, така ж як і для дорослих, 400-500. Вартість ранця – 200-250. На його начиння: олівці, зошити, фломастери – варто відкласти 100-200 гривень. А ще потрібні кросівки, спортивний костюм тощо.

Хлопчики обходяться трішки дешевше, оскільки їм не потрібно бантів. До того ж, дівчачі блузки дорожчі за хлопчачі сорочки, а носки - за гольфи та колготи.

"Я думаю, ми нашого Сашка вберемо за 1,5 тисячі. Хоча, може, доведеться витратити більше. Ми сьогодні вперше вийшли на шкільний базар. Цін ще не знаємо", - каже Леся, мама майбутнього школяра.

Людмила, мама другокласника, каже, що торік екіпіювання сина обійшлося у тисячу гривень. "Цього року значно більше доведеться витратити, хоча ранець залишився ще з того року. Ціни страшно зросли", - додає вона.

Продавці: ціни зросли, прибутки – впали. Продавці кажуть, що попри зростання цін прибутків майже немає, адже зросла собівартість товару.

"В тому році було все нормально. Долар був 4,8-5 гривень. Все було стабільно. І прибутки. А зараз долар щодня росте. Зараз 8,5. Ми торік купували пару взуття за 20 доларів, як і цьогоріч. Але вже в українських гривнях ціна виходить вдвічі більшою. А ще потрібно закласти в ціну взуття вартість оренди, зарплату продавців. Націнки дрібні. Прибутки мінімальні", - пояснює Людмила Шутова, директор магазину дитячих товарів.

До того ж батьки стали економніші. Купують найдешевші речі, використовують торішні або обмінюються дитячими речами.

"В період кризи, торгівля в нас впала можна сказати вдвічі. У нас були такі покупці, які приходили раніше, вибирали товар дорожчий, зараз приходять ті самі і просять щось подешевше" - додає власниця іншого магазину, Галина Радченко.

Контролери: ціни зросли, якість - погіршилась. Якщо покупці просять дешевше, продавці таке і привозять. Зрозуміло , якість такого краму не найвища. Батьки помітили: хороших товарів стало менше. Багато синтетики. Її в шкільній формі має бути не більше 67%.

"Я розуміюся на речах легкої промисловості. Скажу: дитяча одежа просто жахлива. Багато кривих швів, до того ж деталі нерівно викроєні. А склад: 70% поліестеру, 20% віскози і лише 10% котону", - аргументує своє незадоволення мама першокласниці Вікторія, розглядаючи маркування шкільного сарафану.

Підтверджують це і контролери. Половина перевірених товарів - невідомого походження. То сертифікату немає на капці, то гігієнічного висновку на форму, то маркування іноземного.

"Відсутність інформації на дитячому взутті, на дитячій одежі, ось імпортні сарафанчики виробництва Польщі не мають інформації про виробника. Ні адреси, ні складу, з чого складається тканина. Невідомо, і з чого виготовлене взуття, тому ми не можемо встановити безпечність товарів", - констатує після перевірки Олена Чернова, спеціаліст ГУ з питань захисту прав споживачів КМДА.

Хто і з якого матеріалу зробив ранець, за який продавці просять півтори сотні, перевіряльник також не знайшов. "В реалізації шкільні ранці, які не мають необхідної інформації від виробника: найменування і місцезнаходження виробника, склад матеріалу, його властивості. Взагалі незрозуміло, з чого він зроблений. І на кого, в разі чого, скаржитись – невідомо", - каже інший спеціаліст столичного управління Тетяна Романенко.

Простежити за усіма неможливо – виправдовується директор ринку "Дитячий пасаж", що біля метро Дарниця. "При підписанні договорів на весь товар у всіх були сертифікати і гігієнічні висновки. Просто може на якийсь вид товару сертифікати, або гігієнічний висновок зараз закінчив свій термін дії".

Будьте уважні, вимагайте супровідні документи, кажуть в управлінні захисту прав споживачів, - бо законодавство на боці продавців. Штрафи – мізерні.

"За вимогами чинного законодавства України порушник отримає попередження на усунення певних недоліків. Якщо через місяць ці недоліки будуть зафіксовані вдруге, на нього буде накладено адміністративний штраф. Їхній розмір - від одного до ста неоподаткованих мінімумів. Крім того, головне управління звернеться до санстанції з вимогою вилучити товар", - повідомив Сергій Кияниченко, начальник ГУ з питань захисту прав споживачів КМДА.

За останні два тижні в управління на шкільні товари надійшло понад півсотні скарг, найчастіше скаржаться на взуття, повідомляє Український Бізнес Ресурс. Довідка. За нормативами шкільний одяг для дітей повинен містити не більше як 67% синтетичних матеріалів. Експерти радять споживачам перш за все звертати увагу на товарний ярлик, де обов’язково мають бути зазначені: адреса виробника, телефон, дата виготовлення, символи щодо догляду, сировинний склад. Батькам радять вимагати документи, які підтверджують якість цієї продукції: сертификат для взуття, гігієнічний висновок для одягу. Якщо цих документів немає, речі можуть бути контрабандними.

Обговорити на форумі