друкувати


Житло по бартеру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-26 03:54:08
Розраховувати на власне житло сьогодні може не кожен. Кошти на квартиру, навіть за нинішніх цін, мають не всі, а кредит отримати складно. Але варіант таки є – бартер з літньою людиною, яку ви доглядатимете до смерті, а вона відпише вам свою квартиру. Схема вигідна, але водночас ризикована. Про підводні камені такого бартеру говорили в програмі "Український вимір", виробництва КГ ESG.

Серед варіантів переходу житла за довічне утримання фахівці виділяють два варіанти. Перший – коли ви просто утримуєте людину (купуєте харчі, одяг, ліки, можливо, платите комунальні послуги), другий – коли, крім усіх цих послуг, потрібно ще заплатити певну суму, як перший внесок за квартиру.

Директор юридичної компанії Олександр Ванжа каже, що в будь-якому разі існує великий ступінь недовіри, зокрема власників нерухомості, тому люди більше довіряють своїм знайомим: "Трапляються і випадки шахрайства, коли сумнівні особи завчасно вишукують потрібних їм одиноких людей похилого віку, представляються працівниками соціальних служб, пропонують вигідні умови, а потім укладають не зовсім правильні договори".

За словами генерального директора ріелторської компанії Віктора Нєсіна, в договорі найперше прописуються грошові відносини між сторонами, конкретно вказується сума, яку утримувач має платити в місяць. Дуже рідко трапляються випадки, коли детально розписано, як саме утримувач повинен доглядати відчужувача, наприклад, коли і які продукти приносити, скільки разів на день. А це, в більшості випадків і призводить до непорозумінь у майбутньому. Люди розраховують на одні умови, а виявляється робити треба зовсім інше.

Виникають ситуації, коли сторона, яку утримують, нарікає на неналежний догляд і через суд хоче розірвати договір. Тут головне довести, що ви виконували всі вимоги угоди, вчасно сплачували гроші. Тому фахівці радять завжди робити це через банк і зберігати всі квитанції. Іноді, щоб уникнути неприємностей, доводиться збирати чеки на ліки, продукти та інші матеріальні витрати.

Тим, хто все-таки вирішив отримати житло по бартеру варто знати певні правила. Договір довічного утримання має бути затверджений у нотаріуса і зареєстрований у БТІ. Лише тоді він набуває чинності. Набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, заставляти, міняти майно та передавати його у власність іншій особі, а в разі смерті зобов’язаний поховати його, навіть якщо це не передбачено договором довічного утримання, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі