друкувати


Росія: Книга "Секрети польської політики. 1935-1945" опублікована

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-25 05:16:30
Служба зовнішньої розвідки Росії розсекретила документи, що розповідають про таємниці польської політики 1935-1945 років, зокрема переговори високопоставлених співробітників МЗС, військового відомства і спецслужб Польщі. Вона підготувала книгу "Секрети польської політики. 1935-1945", яку представить на річницю початку Другої світової війни.

Розсекречені документи, які увійшли до збірки з робочою назвою "Секрети польської політики. 1935-1945", розвідка має намір представити 1 вересня, коли виповнюється 70 років з початку Другої світової війни.

"Збірка документів з архіву російської розвідки включає аналітичні огляди зовнішньої і внутрішньої політики Польщі, політичні листи і записи бесід послів, донесення військових аташе, підбірки інформаційних телеграм польських дипломатичних місій та інші матеріали, в яких розповідається про таємні плани Польщі напередодні війни", - розповів представник розвідслужби Сергій Іванов.

За його словами, розсекречені документи допоможуть історикам і громадським діячам, а також широкій громадськості відповісти на такі питання: чи могли питання колективної безпеки знайти рішення до вторгнення вермахту до Польщі; чому цього не відбулося; що перешкодило політичним лідерам того часу вжити необхідних заходів для формування антигітлерівської коаліції.

"Відповіді на ці питання дуже важливі саме сьогодні, коли багато політиків і керівники окремих країн роблять спроби переглянути історію Другої світової війни та її підсумки, нав'язати поколінням XXI століття її тенденційне тлумачення", - зауважив Іванов.

Він також підкреслив, що, можливо, зараз будуть розкриті не всі таємниці польської політики в передвоєнні роки, "але погляд на світ очима високопоставлених співробітників МЗС Польщі, військового відомства і спецслужб цієї країни буде корисний для відповідального трактування подій, пов'язаних з початком Другої світової війни".

Нагадаємо, в квітні 2009 року на сайті міністерства оборони РФ була розміщена стаття "Вигадки і фальсифікації в оцінках ролі СРСР напередодні і з початком другої світової війни" співробітника Інституту військової історії Міноборони Сергія Ковальова, автор якої стверджував, що Друга світова почалася через відмову Польщі задовольнити "вельми помірні" претензії Німеччини.

Після галасу, що піднявся в пресі, Міноборони прибрало статтю з сайту, відзначивши, що публікація є дискусійною і не повинна розглядатися як офіційна точка зору російського військового відомства, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі