друкувати


Вибори Президента: Скільки це коштує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-21 03:29:46
ЦВК просить виділити на вибори Президента в 2010 році 1 мільярд 532 мільйона гривень, заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"У бюджеті цього року передбачено 212 мільйонів 300 тисяч гривень. Щодо 2010 року, то ми подали свої пропозиції Міністерству фінансів. Виходячи з існуючих норм, ця сума буде досить великою - 1 мільярд 532 мільйона", - пояснив Магера.

За його словами, понад 80% цих коштів піде на оплату праці членів виборчих комісій. Магера прогнозує, що на цих виборах комісії "будуть роздутими", оскільки кожен кандидат у президенти має право на включення двох представників.

"За найскромнішими підрахунками, на виборах буде балотуватися 30 кандидатів (в минулих виборах брали участь 26), - теоретично це 60 членів комісії", - підрахував представник ЦВК.

"При формуванні бюджетного запиту ми виходили з норм чинного законодавства. А скільки виділить Кабінет міністрів - це вже інша справа", - додав він.

За словами Магери, розмір зарплат членів комісій встановлюється постановою Кабміну: "Він різний для членів дільничних виборчих комісій і окружкомів, а також залежить від кількох інших параметрів".

"Наприклад, член ДВК, на якій зареєстровано до 500 виборців, отримує 650 гривень, голова комісії - 695. Зарплата члена територіальної комісії, до якої входить понад 200 ділянок, - 1065 гривень, а голови - 1180. Після того, як зросте розмір мінімальної зарплати, їхня зарплата теж трохи зросте", - розповів член ЦВК.

На запитання, як можна заощадити на виборах, Магера відповів, що особливо заощадити не вдасться: "Грубо кажучи, якщо законом передбачено виготовлення трьох плакатів - можна зробити два. Можна трохи заощадити на зв'язку. Скажу банальність, але вибори - дорога річ. Демократія дешевою не буває".

Коментуючи хід роботи над реєстром виборців, Магера повідомив, що протягом первинного уточнення з реєстру були виключені понад 120 тисяч "двійників".

"Етап первинного уточнення триватиме до 15 вересня. Після цього реєстр почне працювати за звичайним графіком. Реєстр і зараз працює. Питання лише в тому, що ми робимо це вперше, тому без помилок, звичайно, не обійтися", - додав член ЦВК , повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі