друкувати


От би в Карпати кримських лісників…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-20 05:28:14
Кримські гори – перлина України. Розташувавшись на Півдні Криму, вони створили оазис чудової природи. Влітку сюди приїжджає велика кількість туристів, які не завжди гуманно ставляться до неї. Але в природи є відчайдушні захисники.

Кримські гори тягнуться з заходу на схід на 180 км від мису Айя в околицях Балаклави на заході до Феодосії на сході. Тут виділяються три пасма: Головне з висотами 1 200-1 500 м, Внутрішнє з висотами до 550—750 м і Зовнішнє з висотами 250—350 м. Головне пасмо — найвище в Кримських горах.

Клімат тут дуже своєрідний. Зими південного берегу Криму дуже відрізняються від Карпатських, адже тут досить тепло, а річна кількість опадів сягає лише 600 мм. Звідси і головні переживання місцевих лісників.

На висоті 600—1300 метрів переважають бук, граб, сосна (виділяють окремий вид — кримську сосну). Хвойне дерево містить в собі легкозаймисті смоли, поєднавши це з літньою спекою та безвідповідальними відпочивальниками, отримуємо постійну небезпеку пожежі.

Відвідавши Ялтинський заповідник, зустрілася з його лісниками. Вони щодня за допомогою гелікоптерів, автомобілів та мотоциклів притягують до відповідальності десятки порушників правил поводження в заповідній зоні. Кажуть лісники, що часу на інші клопоти влітку взагалі не вистачає, але ця робота приносить реальні результати. В минулому році червоні язики полум’я з’їли сотні гектарів лісу, 86 локальних пожеж змусили кардинально переглянути систему охорони лісу.

Ускладнює роботу захисників лісу і те, що через територію заповідника проходить дорога "Сімферополь-Ялта" і порушникам не треба багато йти пішки, щоб вибратися на вершину мальовничої гори Ай-Петрі. Один необачно кинутий сірник може призвести до непоправної біди. Швидкість розповсюдження вогню складає 6 м/с. Неважко порахувати, що при пожежі винищуються великі лісові масиви, для відновлення яких потрібні десятки років та важка праця.

В Карпатах опадів випадає більше, ніж у два рази і пожежі їм практично не загрожують. Та є інший ворог – люди, які прагнуть наживи за рахунок природи. Зараз практично всюди ведеться активна вирубка лісу, адже стрункі смерічки та могутні буки дуже приваблюють забудовників. Важко знайти цілісний краєвид в Карпатах. Практично всюди видно руку лісоруба і оголені цілі схили Карпат.

Чомусь наші лісники досить пасивно ставляться до цього процесу, а деколи і допомагають шкідникам. А що? Карпати ж великі і практично всі покриті лісами. Ніхто і не помітить гектар зниклого лісу… А тим часом самі ж від себе і потерпаємо. Постійні зсуви і повені, які вже стали звичними, є прямим наслідком антропогенного впливу.





Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі