друкувати


Як зекономити на пальному при нинішніх шалених цінах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-20 05:12:53
Ціни на пальне вже звично стали індикатором світової глобалізації та залежності від монополій. Якщо маєш авто, однак сонячну батарею на даху ще не спорудив, давай плати як усі.

Стільки аби вистачало і нафтовим монополіям, і біржовим посередникам, та й НПЗ із заправками на скибочку хліба залишалось. Однак коли всі звичні потреби дорожчають, а доходи не зростають, і ще й знецінюються – починаєш рахувати, чого ж себе позбавити.

Із вартістю А95 у 7,3 гривень автомобіль у місті потроху стає розкішшю. Тож за кермом із думками - чи то сьогодні в метро проїхатись, чи то маршрут собі скоротити. Або шукати способи, аби машина менше споживала. Фахівці кажуть, технології такі існують ще з радянських часів.

Однак промислове виробництво і вільний продаж таких пристроїв з’явилися у нас відносно нещодавно. Системи існують різні, які сприяють збільшенню повноти згоряння пального, відповідно збільшують потужність двигуна і як наслідок – дозволяють зекономити паливо.

Пристрої, що базуються на технології розщеплення води, витягують з неї простим способом газ HHO, так званий газ Брауна, який є пальним, і при додаванні його до будь-якого палива, будь то бензин чи дизель, збільшують ККД двигуна.

При цьому економія палива досягає 25% - 65% (за статистикою в середньому 30-40%), а ресурс двигуна тільки збільшується за рахунок того, що при згорянні знову виходить вода в мізерній кількості, яка є унікальним природним розчинником і позбавляє двигун від вуглецевих відкладень і покращує теплообмін між сідлом і клапаном, знижує детонацію і калільне запалювання, а тобто навантаження на весь кривошипно-шатунний механізм.

Окрім зменшення обсягів подачі самого палива, аби зекономити, треба перейти на пальне із нижчим октановим числом, інакше весь ефект "піде в потужність".

"Щоб отримати економію, суміш потрібно "збіднити". Тобто крім того, що можна зменшити подачу палива у двигун і отримувати економічний ефект, при цьому ще з вприскуванням води і з розщеплення води можна заправлятися бензином - спокійно можна перейти з А95 на А92, в деяких випадках у нас люди переходили з А95 на А80", - каже розробник приладу Віктор Дімо.

Подібний ефект дають пристрої із вприскування води у двигун, та й коштують приблизно однаково – 3-4 тисячі гривень. Андрій Жуковський, керівник компанії, що реалізує такі прилади, розповідає: "Якщо людина проїжджає хоча б 10 тисяч у рік, вже є сенс у принципі ставити цю систему, але багато звичайно їздять значно більше".

Якщо прорахувати за новими цінами умовні щомісячні витрати легкового авто на бензин, арифметика буде наступна:

Витрати палива, л/100км - 9
Пробіг за місяць, км - 1500
Вартість палива, гривні/літр - 7
Орієнтовна економія, % - 30
Ціна пристрою та установки, гривень - 3000 + 1000
Витрати на пальне = (9*1500*7)/100=945 гривень
Орієнтовна економія в місяць = 945*0,3 (30%)=283,5 гривні
Окупність 4000/283,5=14 місяців

За такими розрахунками окупитися прилади мають за 14 місяців, а далі просто знижувати бюджет авто. Хоча варто бути обережними, спеціалісти кажуть, якщо системи встановлять професійно – шкоди для автівки бути не може, однак для нових автомобілів із гарантійним обслуговуванням фірмові автосалони навряд позитивно відреагують на такі обновки.

А іноді система авто може і не сприйняти пристрої, коментує Віктор Дімо: "Були моменти, коли система автомобіля не зовсім сприймала додаткові пристрої, тобто у вихлопі збільшувалася кількість кисню, лямда-зонд це бачить, лямда-зонд - це датчик кисню на вихлопі, тобто він дає команду комп'ютеру, той починає доливати паливо до свого стандарту, що закладено виробником, тобто виходить перевитрата палива. Тобто замість економії буває перевитрата".

Трапляється таке десь із 5% автівок, хоча розробники кажуть – спеціалісти ситуацію можуть відкорегувати.

Власникам "Жигулів" і "Газелей" є економічніший варіант здешевити "корм" для залізного коня. Для карбюраторних моделей російський професор Дудишев розробив пристрій, що гомогенізує пальне, тим самим збільшує ефективність його згоряння. Пальне розбивається на дрібні краплі, так як краплі стають меншими, доступ кисню до бензину поліпшується - відповідно краще згоряння. Такий прилад, незважаючи на свою простоту, дає 15-25% зниження витрат, або підвищує потужність. Залежно від того, хто як їздить.

Аби зовсім не турбувати систему автівки, але хоч відсотків на 10 зменшити щотижневі виплати авто заправкам, можна на даху встановити аеродинамічні елементи. З ними можна позбутися від так званого "повітряного мішка", який кожен автомобіль тягне ззаду за собою. Фактично це скорочує навантаження на двигун, якому доведеться менше докладати зусиль для руху автомобіля з тією ж швидкістю.

Готовність до обновок, тим більш автомобільних, зазвичай гальмують стереотипи, неперевіреність ноу-хау – та це й додаткові витрати. Однак коли сюрпризи на заправках зростають у геометричній прогресії - мотивує як ніколи, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі