друкувати


Росія-Чехія: Шпигунські пристрасті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-20 04:11:36
Не вщухають пристрасті довкола останнього чесько-російського дипломатичного скандалу. Прага вислала двох російських дипломатів, Москва відповіла аналогічними заходами. У Чехії лунають різкі коментарі.

Штамп persona non grata у дипломатичному паспорті дістав заступник російського військового аташе, а його колезі, який перебуває у відпустці, заборонено повертатися до Чехії. Чеські офіційні кола інциденту не коментують, посилаючись на дипломатичні традиції. Тим більше з’являється коментарів неофіційних.

Колишній директор Служби інформаційної безпеки (BIS) Андор Шандор каже, що практика, коли агенти збирають дані, які стосуються до військового потенціалу, є цілком нормальною. У випадку з росіянами йдеться, на його думку, про інше: вони всіляко намагаються впливати на перебіг чеської як внутрішньої, так і зовнішньої політики. Карел Пацнер, автор кількох ґрунтовних досліджень про діяльність таємних відомств, певен, що в Чехії працює не менше як сімдесят активних агентів Москви.

BIS у своїх звітах не раз звертала увагу на те, що число російських дипломатів (а їх майже двісті) не відповідає розмірам країни, яка їх приймає. В останньому звіті наголошується, що ймовірно половина акредитованих московських «дипломатів» – офіцери Служби зовнішньої розвідки або Головного розвідувального управління Генерального штабу.

"Холодна війна давно закінчилася, – пише чеська газета "Лíдове новіни", – але це не означає, що з нею пішли в забуття і таємні агенти, яких Росія має в тих або інших країнах". Громадське телебачення, коментуючи інцидент, зазначило, що він не на користь чеській дипломатії (втрата двох працівників у Москві), але міністерство закордонних справ свідомо пішло на конфронтацію з останньою, повідомляє DW.

Автор: Матвій ГАНАПОЛЬСКИЙ
Джерело: Радіо Свобода
Обговорити на форумі