друкувати


Добре, що у перший клас — тільки раз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-20 03:35:42
1 вересня — це не лише початок осені. Для багатьох діточок це ще й початок шкільної епохи, бо йдуть перший раз у перший клас. І, звісно, до такого знакового дня потрібно добре підготуватися. Малеча ще безтурботно ганяє під будинками, вчить літери та пробує рахувати, а батьки мають справжній головний біль — відправити в повному "бойовому екіпіруванні" своїх чад за шкільну парту. Не таємниця, що це "задоволення" — не з дешевих.

Зошити в клітинку, в косу лінійку, обгортки на книги та зошити, ручки, олівці, пенал, фарби, пензлики, пластилін, альбом для малювання, кольоровий папір, картон, ножиці, чорнило тощо — і це ще не повний список того, що знадобиться новоспеченому першокласникові в школі. Асортимент канцелярських товарів широкий, проблем з їх придбанням немає. Прилавки магазинів та розкладки на ринку вгинаються від шкільного приладдя. Як то кажуть, до вибору до кольору. інше питання — гроші. Адже за це все треба викласти чималу суму.

Зайшла в одну канцелярську крамницю, що в центрі міста. Здивувалась: там порожньо, 1 вересня на носі, а покупців обмаль. "Ажіотажу як такого немає, все спокійно, покупців мало. Люди воліють дивитися, де дешевше, і купують не все одразу, — каже продавець. — Аби придбати все від "а" до "я", треба викласти в середньому 200—300 гривень".

Продавець канцтоварів на ринку розповідає: "Інтенсивно купувати шкільне приладдя розпочали з початку серпня. Цього року воно подорожчало на 20 відсотків. Купують менше, причиною є криза, адже не всі люди мають роботу і гроші, тому беруть потрібний мінімум. Мало хто закуповує все на цілий рік".

Думала, що на ринку дешевше, але помилилася. Зошит на 12 аркушів там коштує 1.50 грн. У магазині аналогічний можна купити за 95 копійок, за гуртовою ціною навіть по 75.

Придбане учнівське приладдя, звісно, треба скласти в портфель. Ціни на нього різні. На ринку від 65 до 120 гривень, продавці кажуть, що доброякісний ранець коштує 100—115 гривень. У магазинах ціни не дуже відрізняються, хоча там можна натрапити і на захмарні, наприклад, 337 гривень за рюкзак для першачка. Портфель з ортопедичною спинкою коштує 177 гривень.

Найдорожчі витрати — це гардероб школярика. Помилково думати, що дитячий одяг дешевший, аніж дорослий. Це міф, який не підтверджується реальними цінами в магазинах чи на ринку. Придбати форму — не проблема. На ринку сарафан для дівчинки коштуватиме від 100 до 160 гривень, проте якість такого одягу сумнівна. Зайшла в магазин і переконалася: вибрати є з чого. Середня ціна форми-"трійки" як на дівчаток, так і на хлопчиків — 295—350 гривень. Блузки і сорочки — від 135 гривень. Ціна на спортивні форми з доброякісної тканини — вельвету, "плащовки", трикотажу — від 290 до 360 гривень. Продавець каже, що купувати шкільний одяг почали ще з початку липня. Але шкільна форма — це ще не весь гардероб, відповідно на цьому й витрати не закінчуються.

І яка ж першокласниця без білосніжних бантів, а пара їх коштує від 18 до 25 гривень. Їх одягають не щодня, а на свято — так заведено.

Ще один параграф витрат — взуття. З ним найбільше проблем, адже важко знайти пару доброякісних черевичків за доступною ціною. Найчастіше пропонують не шкіряне взуття — і це коштує від 136 до 300 гривень. Придбати взуття з натуральної шкіри доступно не всім, бо воно не поступається ціною "дорослому".

Звісно, це лише наші теоретично-арифметичні спостереження. Точніше про першовересневі витрати довідались від матері першокласниці.

Лілія Середюк до першого класу відправляє вже другу дитину. "Дев’ять років тому до школи йшла Оля — старша дочка. Тоді було дешевше, проте вибір товару був набагато меншим. Пам’ятаю, форму вибирали дуже довго, а купили її тоді за 180 гривень", — каже жінка. А цього року до школи йде Мартуся, яка показує кожну свою шкільну річ і щиро нею тішиться. Похід до школи для неї — справжнє свято, майже як день народження, адже має так багато гарних подарунків.

"Готуємося до школи вже місяць. Маємо, мабуть, усе. Купили доброякісний ранець з пеналом за 230 гривень. Канцтовари обійшлися в 250-300 гривень. Сарафанчик з блузочкою купили за 350, ще один костюм-"трійку" (штани, спідниця, піджак) — 220, спортивну форму — 150, теплий светрик — 200 гривень. Кросівки шкіряні коштують 200, а змінне взуття — 70 гривень.

Туфельки збереглися ще з минулого року. Бантики купили двох видів (пара — 20 гривень), будемо пробувати, який кращий. Колготки гарної якості коштують 60 гривень", — розповідає мати першокласниці.

А якщо всі ці витрати додати, то вийде близько 2 000 гривень. Кошти чималі, пані Лілія на дітей нічого не жалкує: "Хочеться, щоб твоя дитина гарно виглядала і мала все необхідне. Крім того, наш тато дуже любить одягати донечок і не шкодує на це грошей".

Мартусі з усіх покупок найбільше подобається зелений спортивний костюм, це й не дивно: зелений — її улюблений колір. А ще до вподоби зошити з малюнками ляльки Барбі та природою, вона їх сама ретельно вибирала.

Ну ось ніби все, одяг та приладдя є. Тепер залишається вчитися, а до школи Марта готувалася старанно, уже вміє читати, писати і рахувати. Обіцяє "слухати вчительку та отримувати "відмінно". Мама за свою новоспечену школярку не переживає, адже донечка в неї відповідальна і слухняна.

Найдорожчими школярами є все-таки першокласники. За нашими підрахунками, аби відпровадити їх до "країни знань", доведеться викласти кругленьку суму. Але матеріальні затрати — річ все-таки другорядна, хоча і дуже важлива. На першому місці — знання, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі