друкувати


Високошвидкісний Інтернет перемагає кризу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-20 03:25:11
Цього року темпи зростання обсягів ринку широкосмугового доступу до Інтернету сповільняться на 7%. Однак, користувачів послуги стане в півтора рази більше, а сам ринок збільшиться на мільярд гривень. Для кризових часів показники вдивовижу хороші.

Кризостійкість ринку широкосмугового доступу експерти пояснюють його дитячим віком в Україні. Частка проникнення ШСД у нашій країні - менше восьми процентів, тоді як у середньому в Європі цей показник дорівнює 30-ти. Тож суттєво темпи зростання сповільняться лише через три-чотири роки, коли ринок перейде у стадію зрілого розвитку.

Інтернет вже не є чимось особливим. Українці використовують IP-телефонію для спілкування з близькими та друзями, шукають інформацію для навчання, грають в он-лайн ігри, дивляться в мережі фільми і слухають радіо. Можна, не виходячи з дому, сплатити рахунки, замовити їжу, чи дистанційно виконати роботу.

На думку Сергія Савчука, директора фінансово-інвестиційної компанії, що проводила дослідження ринку ШСД, послуга отримання інформації і зв'язку базова для сучасних людей. Навіть під час кризи споживачі не готові відмовитися від Інтернету. Тим більше, що 50-100 гривень на місяць – сума, яку може дозволити собі, практично кожен. Це ще один суттєвий фактор, що втримав галузь від спаду.

На жаль, можливості вже наявних телекомунікацій не безмежні. Менш захмарене майбутнє у головних гравців ринку швидкісного Інтернету. Поки дрібні оператори намагаються виживати, найбільші - вкладають гроші в розширення своїх мереж і прокладання власних кабельних каналізацій.

"Частково цю проблему вже вирішують існуючі CDMA-оператори, які фактично перекваліфікувалися в Інтернет-провайдерів", - вважає Роман Хархаліс, експерт IT-ринку.

Фахівці обіцяють, що український ринок мобільного широкосмугового Інтернету в найближчі три роки збільшиться на 200% і сягне мільярда гривень. Втім, за максимального охоплення та мобільності у CDMA та WiMAX операторів значно вищі ціни на послуги. Та й порівняння швидкості доступу до мережі не на користь бездротового підключення.

Експерт ринку ШСД Анатолій Гришин заявляє: "Незважаючи на те, що є такі першочергові фактори, як ціна і доступність – чим далі, тим більше значення буде мати сервіс".

Дійсно, з поширенням популярності Інтернету в масах, все більше технічно неосвічених людей отримують до нього доступ. Процедуру підключення та процес користування для них необхідно максимально спростити. У найближчому майбутньому оператори ШСД будуть приваблювати абонентів не найнижчими цінами, а рівнем сервісу та оперативністю надання послуг, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Довідка. Широкосмуговий або високошвидкісний доступ (ШСД) означає доступ в Інтернет з великою швидкістю, на противагу комутованому доступу з використанням модему і телефонної мережі загального користування.

Якщо комутований доступ має обмеження по бітрейт близько 56 кбіт/c і повністю займає телефонну лінію, то широкосмугові технології забезпечують в кілька разів більшу швидкість обміну даними і не монополізують телефонну лінію. Крім високої швидкості, широкосмуговий доступ забезпечує постійне підключення до Інтернету (без необхідності встановлення комутованого з'єднання) і так званий "двосторонній" зв'язок, тобто можливість як приймати, так і передавати інформацію на високих швидкостях.

WiMAX (англ. Worldwide Interoperability for Microwave Access) - телекомунікаційна технологія, розроблена з метою надання універсального бездротового зв'язку на великих відстанях для широкого спектру пристроїв (від робочих станцій і портативних комп'ютерів до мобільних телефонів). Заснована на стандарті IEEE 802.16, який також називають Wireless MAN.


Обговорити на форумі