друкувати


"Хорьх" замовляли!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-20 11:03:24
Наближається золота осінь, в Івано-Франківську – сезон весіль. У центрі міста голова крутиться у різні боки, усюди куди не глянь молодята.

Оцей день наречені і проводять по-особливому, одні своєю зовнішністю хочуть вразити усіх на повал, витрачають тисячі гривень на дизайнерський одяг, інші на незабутній феєрверк, а любителі проїхатись із вітерцем замовляють розкішні авто.

Володимир Серман із Кам’янця-Подільського власник раритетного автомобіля "Хорьх" виготовленого у далекому 1933 році, возить молодять уже шість років. Чоловік у чорному костюмі із білими рукавичками, на голові кашкет із емблемою. "Усі шофери колись так одягались, - пояснює пан Володимир біля авто. – Шофер та водій це різні речі, водієм може бути хто завгодно, а шофер це професія. Ось я вожу людей уже сорок років".

Чорний глянсовий "Хорьх" не залишить байдужим жодного перехожого, до власника машини підходять здебільшого чоловіки, цікавляться автівкою. Вони навипередки фотографують унікальний автомобіль.

"Реставрував так, щоб зберегти те що було і не зашкодити жодній деталі. Усі роботи проводив згідно каталогу старих німецьких машин, не відхилявся навіть від найменших дрібниць. Реставрація по суті ще триває. Деталі мені допомагав збирати увесь Кам’янець-Подільський, - розповідає далі Володимир Серман. - Залучив навіть зубних лікарів, бо знайти потрібні мікро деталі я не зміг. Лікарі згідно каталогу відливали їх з нержавіючої сталі, з якої сьогодні роблять зуби, працювали точно по каталогу".

Колекціонер реставрував авто протягом п’ятнадцяти років. Батько раритетної машини відомий німецький інженер Август Хорьх. Німець засновник компанії "Ауді", що з латині і означає "Хорьх", автор відомої символіки авто "Юніон" та фігури у вигляді чотирьох переплетених кілець, символізуючи з'єднання традицій і інновацій.

Запитую, чи не пропонували машину продати?
- Я вам раджу такі питання не задавати, - обурюється колекціонер. – Ця річ цінніша за будь-які гроші, машина зроблена вручну, скільки людей попрацювало! Сьогодні усе міряють грошима, за гроші усе можна. Я вихованець старого покоління, і розумію що матеріальні засоби не головне у житті. На цій машині їздив сам Мартін Борман, зараз запитайте когось хто це такий, ніхто не знає. Мартін Борман був німецьким політичним діячем , очолював штаб Фюрера, потім Гітлер призначає його особистим секретарем. Борман вів усі фінансові справи Адольфа Гітлера. .

Колекціонер зізнається, що старовинні авто – стиль життя. Серман відкриває масивні дверцята, сідає за кермо. Зверху дістає рукою до клаксона - невеликої труби, що подає гучний сигнал. Пенсіонер не довіряє нікому своє авто, за усі двадцять років, зізнається, що за кермо "Хорьха" один раз сіла його донька.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі