друкувати


Не бійтесь усиновлювати і створювати прийомні сім’ї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-19 12:35:59
У даний час, коли в Україні кожна шоста подружня пара – безплідна, часто виникає питання про усиновлення та прийомні сім’ї.

В Івано-Франківську цим питанням займається служба у справах неповнолітніх ОДА. Ці функції вона виконує з квітня 2006 року. Пані Богдана Туєшин погодилась розповісти, як відбувається цей процес.

- Якою є ситуація з усиновленням на Прикарпатті?
- З 2006 по 2008 роки івано-франківці усиновили 42 дітей, віком до 18 років. Більшість батьків прагнуть усиновити якомога менших дітей, а малюків (до одного року) в області практично немає. У випадку, коли мати помирає або не має змоги виховувати дитину, малюка забирає найближча родина. Тому прикарпатці усиновлюють немовлят з Донецька, Луганська, Дніпропетровська та інших областей.

- Про що свідчить опитування громадської думки щодо цієї проблеми?
- Понад 12% опитаних засвідчили, що обговорювали можливість взяти на виховання або усиновлення дитину. Близько 9% висловили готовність до такого кроку. Натомість кількість тих, хто вже виховує усиновлених сина чи доньку, дорівнює лише одному відсотку опитаних. Цікавою є закономірність: майже 50% тих, хто готовий стати усиновителем, мають друзів або знайомих, що вже усиновили дитину. Серед тих, хто не допускає такої можливості, цей показник помітно нижчий – 21%.

- Яка різниця між усиновленням і прийомною сім’єю?
- Прийомні батьки беруть дитину на спільне виховання і проживання в родині, поки вона не досягне 18 років. Усиновлене немовля залишається в родині назавжди на правах біологічного. Більшість батьків бере дітей з подальшою перспективою усиновлення. Прийомна родина має час придивитись до хлопчика чи дівчинки, крім того, на дитину в такій сім’ї виплачуються близько двох прожиткових мінімумів щомісяця, а на усиновлену – лише одноразова допомога –12 тисяч гривень. Проте документи і ті, і ті сім’ї повинні підготувати одинакові.

- Які саме?
- Найперше необхідно звернутись у районну службу у справах неповнолітніх за місцем свого проживання із заявою. До неї додається довідка про заробітну плату або копія декларації про доходи; копія свідоцтва про шлюб, якщо заявники в ньому перебувають; висновок про стан здоров’я кожного з батьків; довідка про наявність чи відсутність судимості, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання.

Наступними кроками є пошук дитини (це функція служби у справах неповнолітніх), встановлення контакту з нею, звернення до суду, розгляд і ухвалення рішення судом, прийняття малюка в родину.

- За який час можна пройти усі ці бюрократичні процедури?
- Залежить від того, як швидко усиновлювач збере необхідні документи, чи на всіх етапах йому зустрінуться кваліфіковані фахівці, наскільки успішно відбудеться пошук дитини і встановлення контакту з нею. Є усиновителі, котрі вирішили ці питання протягом 2-3 місяців. Найдовше ця процедура може тривати один рік.

- Яка ситуація в області з прийомними сім’ями?
- На Прикарпатті є 1620 дітей, позбавлених батьківського піклування. Від квітня 2006 року створено 18 прийомних родин, в яких проживає 25 дітей. З них дев’ятеро мешкають у селах, 16 – у містах, є шестеро до шести років, решта – старші. Серед прийомних дітей – десятеро хворі, з них одна дівчинка – інвалід.

- Як здійснюється контроль за умовами виховання та ставлення до дитини в новій родині?
- Законодавство України передбачає нагляд за дотриманням прав дитини, яка усиновлена (ст.235 Сімейного кодексу). Ці повноваження покладені на районні державні адміністрації. Проблема делікатна, оскільки існує таємниця усиновлення. Тому контроль ведеться професійно, коректно і з користю для сім’ї, надаючи їй підтримку і допомогу.

- Що хвилює родини, які знаходяться за крок до усиновлення?
- Батьки нас часто запитують, через скільки часу усиновлена дитина почне їх називати "татом" і "мамою": через місяць, два, три спільного життя? На що ми тільки посміхаємось. Як тільки потенційні батьки приходять в школу-інтернат, як тільки дитячі очі розуміють, що прийшли когось вибирати, перше, що вони вимовляють, – ці святі слова. "Мамо, тату, візьміть мене", – просять вони.

- Якби хтось із наших читачів мав більш конкретні запитання з цієї теми, куди їм звернутись?
- Звертайтесь до нас, у службу в справах неповнолітніх ОДА за телефонами 8 (0342) 779641 або 552522. Начальником служби є Ковалик Іван Іванович. Хай щастить усім родинам, які бажають виховувати хлопчиків та дівчаток. Бог дитині дав дві руки, щоб вона однією трималась долоні тата, а іншою – долоні мами.

Автор: Ольга ЦЕКЛІНСЬКА
Обговорити на форумі