друкувати


90% доходу українських лікарів складають хабарі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-18 05:23:09
90% доходів медичного персоналу в Україні залежать від платежів, одержуваних ними від пацієнтів в якості неофіційної винагороди. Такими є попередні результати дослідження проблеми неформальних платежів у п'яти країнах-членах ЄС, а також в Україні (ASSPRO CEE 2007), що фінансується Єврокомісією.

"Доходи медичного персоналу на 90% залежать від неформальних платежів. Іншими словами, лікар, який одержує 500 гривень офіційної зарплати, "з конверта" виймає 5000 гривень", - повідомила в коментарі керівник Школи охорони здоров'я НаУКМА Ірена Грига, додавши: "Але це - попередні дані. Дослідження розраховане на п'ять років і воно продовжується".

За її словами, попередні результати дослідження, зокрема, свідчать про те, що витрати домогосподарств на послуги охорони здоров'я (як частка від загальних витрат на охорону здоров'я) досягають 40%.

"Це - платежі з кишені наших громадян. Причому, за попередніми оцінками, платежі "з кишені" в установах державної або комунальної форм власності здійснюються в півтора рази частіше, у порівнянні з такими у приватних клініках", - пояснила Ірена Грига.

У свою чергу, характеризуючи нинішній стан української системи охорони здоров'я, науковий керівник дослідження Вим Грот зазначив: "Якщо грунтуватися на аналізі фінансових потоків в системі української охорони здоров'я, то основний висновок полягає в тому, що систему охорони здоров'я в Україні вже приватизовано", повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі