друкувати


З 1 жовтня цигарки подорожчають на чверть

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-18 03:26:30
Ціни на сигарети можуть піднятися на 25% вже з 1 жовтня. Найбільше виростуть у ціні дорогі марки сигарет, які є найбільш популярними серед молоді. Так, середня вартість сигарет зросте приблизно з 5,15 до 6,40 грн, наголошує організація "За вільну від тютюнового диму Україну".

Таке подорожчання стало можливим завдяки тому, що уряд запропонував Верховній раді ухвалити законопроект, який передбачає підняття ставки акцизного збору на тютюнові вироби. Адвалорна ставка має бути підвищена – з 20% до 36%.

Кабінет міністрів пояснює підняття акцизів на сигарети необхідністю ліквідації "дисбалансу у державному бюджеті", а також, необхідністю "обмеження споживання тютюнових виборів шляхом поступового збільшення частини акцизу". За умови набрання чинності з 1 жовтня уряд очікує, що за 3 останні місяці 2009 року додаткові надходження в бюджет складуть близько 400 млн грн.

Нагадаємо, в Україні суттєві підняття тютюнових акцизів відбулися у вересні 2008 та у травні 2009 року. Експерти вважають, що з підняттям цін на цигарки реально зменшилася кількість курців.

"Підняття цін на сигарети я вважаю головною причиною того, чому українці досить масово починають кидати курити – вперше за багато останніх років. Так, за даними Київського міжнародного інституту соціології, поширеність куріння серед дорослого населення України зменшилося з 35% в листопаді 2008 року до 31% у травні 2009 року, або з 13 до 11,5 млн людей. Тоді як, країни-лідери у звільненні від куріння мають поширеність на рівні 15% у Канаді, 21% у США, 20% в Японії", – повідомив завідувач відділу Інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

Однак поширеність куріння в Україні серед молоді та особливо дівчат і досі залишається високою.

Державний бюджет України також отримав зиск з підняття акцизів. За даними податківців, обсяг надходжень акцизного збору від тютюнових виробів за 7 місяців цього року порівняно з аналогічним періодом 2008 року виріс у 2,4 рази. Всього за цей період – з урахуванням акцизу на імпорт – бюджет отримав 4 млрд 116 млн грн проти 1,6 млрд у 2008 році.

Цього тижня Кабінету міністрів України планує розглянути та затвердити проект Державної цільової соціальної програми зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на 2009-2012 роках, в якому, серед інших заходів, вказано на необхідність поступового підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби з метою сприяти досягненню цілей у галузі охорони здоров’я, спрямованих на скорочення споживання тютюну, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі