друкувати


Вершєцький колекціонер

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-18 02:06:33
Понад шість тисяч книг, листівки з репродукціями картин відомих художників, гральні карти та алкогольні напої з усього світу – усе це є у збірні мешканця села Печеніжин Коломийського району Миколи Вінтоняка.

Мешкає покутський колекціонер у частині села, що називається Вершєк. Найбільша гордість пана Миколи – бібліотека, яку він укомплектовує понад 50 років. У збірні печеніжинця – література різних жанрів, є рідкісні видання ХІХ століття, та книги, що виходили обмеженим тиражем. "Ще з дитинства я мав велику шану до книг, – розповідає пан Вінтоняк. – Брати моєї бабусі ще на початку минулого століття мали велику бібліотеку. Моя мати часто брала у них книги та вчила мене читати".

У п’ять років хлопчик вільно читав уголос. У господі його батьків часто збиралися старші люди та слухали як він читає. У першому класі Миколка навчався тільки три дні, бо давно вже знав усю програму, тому й перейшов до наступного.

Збирати книги пан Вінтоняк почав у 1955 році. Першою збіркою були кращі 200 томів творів українських класиків, що вийшли друком у видавництві "Дніпро". Усю серію чоловік збирав понад п’ять років. Дві валізи, вщент набиті книгами Микола привіз із армії. згодом літературу купував у Чернівцях. Серед купленого були й заборонені твори. За це чоловіка навіть арештували. Та доля була до печеніжинця милосердною, і незабаром його відпустили.

Кожну книгу пан Микола перечитав та поставив власну печатку. Зараз чоловік зберігає літературу в кімнатах, на горищі, книгами заповнена вся дача. Захоплення колекціонування передав своїм дітям: сини збирають марки доньки – монети та значки.

Окрім книг пан Микола збирає поштівки з репродукціями картин відомих художників починаючи від епохи Відродження. Їх у колекції печеніжинця більше шести тисяч. Годиться житель Вершєка і 80 колодами гральних карт з усього світу. А особливо вражає збірня алкогольних напоїв. Одна пляшка з горілкою навіть має в собі смужку золота.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі