друкувати


Найкраще склали тестування-2009 у Львові, Києві та Севастополі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-18 09:42:19
Український центр оцінки якості освіти підбив підсумки незалежного тестування, яке пройшло з 6 травня по 26 червня. Як йдеться в офіційному звіті, найбільше учасників - майже 434 тисячі осіб - здавали тести з української мови та літератури, потрібні для вступу до ВНЗ, найменше - з іспанської мови - 165 осіб, пише "Сегодня".

Всього можна було перевірити свої знання за 11 предметів. У лідерах за показниками Львівська область - практично за всіма предметами область лідирує по кількості школярів, що набрали найбільше балів. А найгірше освічені жителі Закарпаття (у регіоні найбільше "двієчників", що провалили всі тести).

На жаль, майже 9% претендентів не здали мову і літературу, а значить, залишилися цього року "за бортом". Найбільше таких виявилося на Закарпатті (де живе багато угорців та інших нацменшин) і в російськомовному Криму. Відмінників з математики найбільше у Києві і в Севастополі. Біологію, судячи з результатів тестів, найкраще викладають у школах Івано-Франківщини, Львівщини і Тернопільщини (по 12% учнів набрали від 180 до 200 балів з цього предмету), в аутсайдерах - Закарпаття (тут завалив тест кожен 8-й). Схожа ситуація з хімії - у лідерах три західні області, а завалили тест школярі на Київщині, в Криму і в Миколаївській області (теж - кожен 8-й). Як риба у воді почувають себе в географії учні Волині і Львівщини (найвищі бали відповідно у 12% і 11%), завалили предмет на Миколаївщині (практично кожен 5-й), Одеській і Донецькій областях (кожен 8-й).

У Львові вельми пишаються своїми високими результатами і вважають їх закономірними. Як говорить львівська вчителька із стажем Марія Сторожук, "школярі Львівщини відрізняються наполегливістю, навіть упертістю в осягненні наук. Крім того, що дуже важливо, львівські школярі краще знають українську мову (вона для них рідна), ніж, скажімо, діти зі східних регіонів".

До речі, звіт Центру розвінчав міф про те, що сільські школярі здали тести успішніше, ніж міські. Як виявилось, за всіма предметами учні міських шкіл показали вищі знання, ніж сільські. Також краще за інших здали тести випускники гімназій, ліцеїв, колегіумів. Гірше - випускники звичайних шкіл. Тобто розриви між благополучнішим містом і біднішим селом, а також між звичайними і "елітними" школами в містах існують.

Газета проаналізувала відповіді на питання тестів і дізналася багато цікавого про знання школярів і про якість підготовки самих тестів. Так, питання з історії України №3. Основу економічного розвитку Київської Русі складали: А. Тваринництво і землеробство. Б. Землеробство і чорна металургія. В. Чорна металургія і торгівля. Г. Торгівля і промисли. Виявляється, правильна відповідь - "Б", і про це здогадалися тільки 8,18% школярів. Це питання визнали некоректним навіть у центрі оцінювання якості освіти, відзначивши, що застосувати до Стародавньої Русі термін "чорна металургія", м'яко кажучи, не коректно. До речі, велика частина правильною відповіддю вибрала варіант "а", і це логічно: жителі Київської Русі займалися і тваринництвом, і землеробством.

Багато варіантів відповідей містили спірні думки. Наприклад - що було суттю роздробленості на Русі - перехід від унітарної монархії до федеральної або ж княжі усобиці. Більшість випускників вибрали другий варіант, хоча правильний, на думку укладачів тесту, перший.

Втім, є і "видатні" відповіді школярів. Питання з географії №31. Вкажіть міжнародну організацію, членом якої є Україна. Хоча більшість відповіла на нього правильно (ООН), цікаво, що 10,16% назвали нашу країну членом НАТО, а 18,54% - Євросоюзу.

Або, наприклад, питання з географії №37. Що привело до того, що Китай за економічним потенціалом знаходиться у першій десятці країн світу? Правильний варіант - Б. (Проведення системних економічних реформ і політики "відкритих дверей"), але його вибрали лише 29,06%. А 45,27% вважають, що причина "китайського дива" - проведення політики "великого стрибка" і "культурної революції". Як відомо, "стрибок" і "культурну революцію" здійснював в 50-60 роках товариш Мао Цзедун. І призвело це до повної дезорганізації китайської економіки, голоду, масових репресій і загибелі сотень тисяч людей.

Ще одне - питання по географії №40. Який європейський курорт повинна вибрати сім'я, яка планує відпочити на березі океану? Правильна відповідь - Коста-Верде в Іспанії, при цьому більшість (62%) обрали американський курорт Майамі. Для когось, мабуть, все що на захід від України - Європа.

За даними Центру тестування, більшість учнів вважали за краще відповідати на питання українською мовою. Так, історію України українською здавали 78%. Майже всі інші обрали російську. Математику, фізику, хімію, біологію здавали російською 26-30% тестованих. Відповідали також угорською, румунською і молдавською, польською і кримсько-татарською мовами, повідомляє Освітній портал.

Обговорити на форумі