друкувати


Гуцули вирощують страусів замість овець

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-17 05:55:42
Світ стає з ніг на голову... Таке враження, що в Карпати перенеслася Африка. Якось вирішила піти по гриби в с.Слобода що на Коломийщині і тільки приготувалася насолоджуватися звичними краєвидами, як бачу на схилі гірки загорожу, в якій гордо походжають заморські птиці.

Цікавість переповнила і підійшла до господи власників. На зустріч йшов хлопчик, який виявився надзвичайно говірким та охоче розповів про незвичних мешканців вольєру.

Толік (так звати хлопчика) розповів, що ці птиці його дядечка, а він тут тільки відпочиває і при нагоді знайомиться ближче з велетнями. Страуси сягають висоти 2,7 м, завдяки довгим ногам та шиї. Завітавши до вольєру, я побачила п’ять величних птахів, які вздрівши мене, почали витанцьовувати на одному місці, по черзі перебираючи потужними лапами, грізно махаючи крилами.

Поняття "страусина ферма" вже не є чимось надзвичайним в Україні. Вперше ці птиці з’явилися на Черкащинні ще 10 років тому. Завдяки добрій славі про їх невибагливість до нашого клімату та простота при догляді за страусами створили новий напрямок в сільському господарстві. Зараз можна зустріти написи про специфічні ферми повсюди і навіть в Карпатах...

Цікавим є те, що біологічна назва страуса дослівно перекладається як "горобець-верблюд". Чому? Можу лише здогадуватися. Вони є надзвичайно витривалими і з легкістю переносять холодну карпатську зиму. Щоправда великий хлів з підігрівом все ж є. Температурний перепад, який витримують страуси, може сягати 30-40 градусів по Цельсію.

Африканський страус також надзвичайно вигідний у розведенні, у зв’язку з тим, що все в ньому цінується. З одного птаха можна отримати до 2 кг пір'я, з якого роблять шикарні боа для модниць. Дзьоб і нігті використовують для виробництва прикрас, а жир - у косметології. Страусина шкіра - цінний продукт, за неї платять, як за крокодилячу. З пташиних вій виходять дорогі пензлі для розпису маслом. А з яєць, які коштують по 100 гривень - штука, в ресторанах готують вишукані омлети. Вміст - білка з жовтком видувають через висверлені отвори, а шкаралупу - продають на писанки. Але найцінніше - дієтичне м'ясо страуса, за кілограм заготівникам платять до 20 доларів. Особливо цінується стегно, яке за смаком нагадує телятину. А яєчко цієї птиці потрібно варити не менше чотирьох годин.

На страусиній фермі живе п’ять птахів: дві самки та три самця. Розводити поки що не вдається страусів пану Григоріву (власнику страусів), але яйця дорослих птиць продає і в нашій області, і в Львівській, і в Хмельницькій. Страусиха може відкладати яйця вже у віці 2 років. В кладці може бути до 40 яєць. Самка несе яйця в грудні і висиджування триває прогягом двох місяців. Турботливі батьки по черзі висиджують своїх нащадків.

Хлопчик також розповів про те, що кожен страус має свою неповторність. Характери в кожного різні. Є один самець досить агресивний, який не любить компанії. Інші ж більші компанійські і навіть дозволяють годувати себе з рук. Самочка з цікавістю підійшла до мене і розглядала, зрештою взяла траву з моїх рук. Ще розповів мій молодий співрозмовник про те, що не правдою є те, що страуси ховають голову у пісок, коли їм страшно. Навпаки! Вони при небезпеці, яку завдяки довгій шиї можуть розгледіти здалека, можуть тікати, при цьому розвиваючи швидкість до 70 км/год., або ж і дати здачу своїми потужними ногами.

В умовах кризи страуси є надзвичайно економними, тому що їдять практично все. Страуси по суті травоїдні, і харчуються травою на пасовищах, в чагарниках, кущах, бруньками дерев, часто використовують в їжу комах. Страуси їдять також всіляких тварин, яких вони в змозі схопити і проковтнути цілими. Страуси протягом декількох днів можуть пробути зовсім без їжі. Таке ж ставлення страусів і до води, а домашніх умовах їдять багато овочів, злакові та траву. Та при нестачі їжі можуть з’їсти все, навіть і цвяхи.



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі