друкувати


Мак, що не цікавить наркоманів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-14 10:45:27
Сьогодні, на свято Маковія вже традиційно ми говоримо про мак, який зараз, на жаль, став символом наркоманії. Проте кілька років тому івано-франківські селекціонери з агропромислового інституту, вивели безпечний сорт маку "Беркут" з низьким вмістом морфію і кодеїну, який, до того ж висівають пізньої осені.

Ця культура, на думку аграріїв та економістів, є надзвичайно прибутковою. Скажімо, якщо фермер чи господарство засіють 100 гектарів маком і зберуть в середньому по тонні з гектара, то матимуть чимало прибутку. Але якщо дуже постаратися, то цілком можна збирати від 1,5 до 2 тонн з гектара. На жаль, сьогодні мак в Україну завозять із 70 країн світу, навіть із Шрі-Ланки та Мадагаскару, тим часом коли наші надродючі землі пустують.

Незважаючи на високі прибутки українські господарства бояться сіяти мак, тому що з одного боку немає збуту, а з другого — потрібна охорона полів, а наші міліціонери часом таку ціну заправлять, що вже нічого не хочеться.

Тепер же завод з переробки і очистки маку є в Дніпропетровську. Окрім того, мак можна переробляти на ріпакових заводах, де з нього чавлять олію. Сьогодні літр цієї надзвичайно дефіцитного продукту, без якого не можна зробити багато ліків та намалювати жодної високоякісної картини, коштує досить дорого.

Про те, аби прикарпатський мак не цікавив любителів дурман-зілля селекціонери також подбали, вивівши сорт олійного маку "Беркут" з дуже низьким вмістом морфіну і кодеїну (складників, які мають наркотичні дію — авт.). зараз "Беркут" займає 70-80 % від усього маку, що сіється в Україні. Для того, щоб вивести цей сорт, науковці інституту працювали п"ять з половиною років.

Коли, наприклад, на Городенківщині, посіяли цей сорт маку, то наркомани просто перестали "цікавитися" полями. Адже вони за зовнішнім виглядом стебла і квітки бездоганно визначити чи підходить їм цей мак чи ні. Отже, якщо наркоман побачить білу з фіолетовим вічком макову квітку, то ніколи навіть близько не підійде до такого маку, бо він все одно йому не потрібен.

Науковцями і практикою доведено, що низькоморфний мак не витримує лютих морозів, тому в Європі й досі продовжують вирощувати мак з підвищеним вмістом морфію, бо такі рослини краще перезимовують. Згідно технології, рослина так чи інакше буде в землі взимку, адже озимий мак сіють пізно восени, а ранній — в кінці лютого-на початку березня.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі