друкувати


Ви знаєте, про що мріють інтернатські діти?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-13 05:26:53
Коли ідеш містом, бачиш молодих матусь з візочками, зустрічаєш батьків, які купують своїм дітям морозиво чи надувні кульки, - мимоволі милуєшся і захоплюєшся чиїмось щастям батьківства. І навіть на гадку не спадає, що не все у цьому світі таке сонячно-барвисте, що існує й інший бік дитинства, де, на жаль, можна тільки мріяти про такі звичні для малечі речі.

- Власне, якраз дитячі очі вразили мене, коли оце нещодавно випало побувати у Залучанському дитячому будинку-інтернаті, що в Снятинському районі, - розповідає коломиянин Сергій Коцюр, координатор благодійного проекту "Будь внеском для дітей!", який втілюється у рамках благодійного фонду "Україно! Я за тебе!". – Ми навіть не здогадуємось, що десь зовсім близько живуть діти в зовсім іншому світі, позбавленому радості. Для них цукерка – вершина втіхи, вони не знають, що таке морозиво, не уявляють собі, як можна заснути під казочку, їх ніхто не гладить по голівці. І не тому, що персонал будинку-інтернату не допрацьовує – просто за щоденними клопотами про догляд за фізично і розумово відсталими дітьми, яких тут 130 з різних областей України, часу вистачає лише на необхідне.

У цьому будинку-інтернаті проживає дітвора з чотирьох років. Тут вони приречені провести усе своє життя. Їх віддали на опіку держави, і вони ніколи не знатимуть батьківської ласки. З усіх вихованців тільки одного-двох провідують зрідка рідні. Решта – утриманці, фактично, позбавлені дитинства. І коли з’ясувалось, що діти тут мріють про ігровий майданчик – ця ідея одразу захопила Сергія Коцюра і інших небайдужих людей. Вони вже знайшли фірму, яка спеціалізується на виготовленні ігрового обладнання для дітей з обмеженим розвитком, вибрали ігровий комплекс, де зможуть бавитись діти навіть на інвалідних візочках. Цей майданчик стане справжнім віконцем у світ для інтернатської дітвори, казкою, яка колись була для них просто недосяжною. Вже у вересні доброчинці планують встановити цю казку для дітей. Вартість її – близько 30 тис. грн, але проект того вартий.

Було б чудово, якби до благодійної справи приєднались інші небайдужі люди, підприємці, прості мешканці краю, які здатні відчути биття самотніх дитячих сердець. Бо нині, коли багато хто переймається наслідками економічної кризи, посипає собі голову попелом через якісь тимчасові невдачі у бізнесі, не може вийти з депресивного стану, хочеться просто відвезти таких людей у дитячий будинок-інтернат, щоб вони зазирнули в очі тих діточок. Саме там приходить усвідомлення того, наскільки ти і твої діти щасливі у Бога, а ще – бажання допомогти, подарувати хворим діткам бодай крапелиночку радості.

Якщо ця розповідь зачепила когось за живе – подаємо реквізити благодійного фонду:

Благодійний фонд "Україно! Я за тебе!"
(код ЄДРПОУ 35137539, р/р № 26006060212523
У столичній філії ЗАТ КБ "Приватбанк" у м. Київ, МФО 380269).

Автор: Магда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі