друкувати


Польща: Фермери оголошують війну супермаркeтам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-13 04:37:31
Асоціація польських фермерів оголосила, що розпочинає війну з крамницями, які нараховують надто велику націнку на харчові товари, закуплені у фермерів. Така націнка у супермаркетах призводить до росту цін на харчові продукти, що в результаті викликає невдоволення поляків.

Фермери заявляють, що взялися за цю справу, тому що, попри реальне підвищення цін на харчі у крамницях, вони замало отримують за свою продукцію.

Асоціація польських фермерів – Крайова рада сільськогосподарських палат – домагається, щоб на етикетках харчових товарів, таких як молоко, сир, ковбаса, фрукти та овочі, була вказана рекомендована ціна даного продукту з урахуванням від 20 до 30 відсотків націнки. Це, на думку фермерів, було б чесно, оскільки відомі факти, коли така націнка в супермаркетах сягає 100 відсотків.

Представник Крайової ради сільськогосподарських палат Войцех Петера зазначає: "Уся біда в тому, що мережі супермаркетів встановлюють велику націнку. Наприклад, вишні. На них цього року буде доволі великий врожай, отож фермер в пункті закупівлі за кілограм вишень отримує менше половини злотого. У крамниці їх продають за три злотих. Те ж саме відбувається з молоком, бо фермер за літр отримує близько одного злотого, а уже в крамниці цей самий літр молока продається за три з половиною злотих Також і сир – його молочний завод виробляє за 10 злотих, а в крамниці його ціна сягає і 25 злотих за кілограм".

Чого можна сподіватися від такої акції польських фермерів? Представник Крайової ради сільськогосподарських палат Войцех Петера y розмові з Радіо Свобода зауважив, що кожен поляк зможе побачити на етикетках, які націнки на вартість товарів нараховують крамниці. "Нашy заявy стосовно проблем з націнкою позитивно зустріли в міністерстві сільського господарства Польщі, – каже він. – За сприянням уряду її буде передано на розгляд Євросоюзу".

Ініціатори проекту досягли успіху вже на першому етапі. Однак до проекту фермерів критично ставляться керівники великих торгових центрів та мереж супермаркетів.

Так, речник популярної серед поляків торговельної марки супермаркетів "Жабка" Яцек Спихала заявив: "На мою думку, головна ідея цього проекту полягає у запровадженні контролю над прибутками міжнародних торговельних мереж. Під час кризи дехто вважає, що торговельні мережі відправляють за кордон усі зароблені гроші. По-друге, вважаємо, що цей проект обмежує вільний ринок, оскільки робиться спроба запровадити державний контроль над торгівлею", повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі