друкувати


Подвійне громадянство – Fata morgana заробітчан

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-13 04:33:28
Українські робітники за кордоном хотіли б мати подвійне громадянство, але це не передбачено законом. Чимало заробітчан не бажають відмовлятися від українського громадянства.

За даними консульських служб більшості європейських країн, впродовж останніх років відносно небагато українців подали офіційні заяви на вихід з українського громадянства і початок процедури входження у громадянство іншої країни, повідомив у Львові соціолог, експерт з питань міграції Ігор Марков. Але ці дані не є показовими, бо десятки тисяч заробітчан вже багато років мають подвійне громадянство. Приміром, у Португалії подвійне громадянство мають близько півтори тисячі українців з-поміж 40 тисяч мігрантів, каже президент Асоціації українців у Португалії "Собор" Олег Гуцько.

Отримати громадянство в Португалії – не складно, основне – легально пропрацювати шість років. Та й влада цієї країни відверто зацікавлена і створює сприятливі для цього умови, додає президент Асоціації. У цій ситуації: „Українські громадяни стають заручниками, бо більшість з них вже можуть отримати громадянство Португалії, але не хочуть відмовлятися від України і розривати цей зв’язок», - каже голова комісії УГКЦ у справах міграції Григорій Селещук.

Особливо розповсюджена практика подвійного громадянства серед заробітчан у Росії, Румунії та Угорщині. Утім є такі держави, де отримати громадянство і зберегти старе практично неможливо – це Франція, Італія, Німеччина та інші. Така ситуація породжена тим, що Україна досі не сформувала чіткої міграційної політики і притримується застарілих засад, які не скеровано у бік євроінтеграції, вважають експерти, повідомляє DW.

Обговорити на форумі