друкувати


Звідки Нацбанк може взяти авансові гроші?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-13 02:45:20
Губернатор Рівненської області, член політради "Нашої України" Віктор Матчук називає "Закон про внесення змін до Державного бюджету на 2009 рік" намаганням уряду залатати окремі діри у бюджеті.

"Єдиним джерелом збільшення надходжень до Держбюджету передбачається авансова оплата НБУ очікуваного прибутку в розмірі 9,8 млрд грн. Є дуже великі сумніви, що взагалі у Національного банку у цьому році буде хоч якийсь прибуток. Вже не кажучи про оплату авансом", - розповідає Матчук.

"Звідки Нацбанк може взяти авансові гроші? Він може їх тільки надрукувати. Тобто, йде мова про емісійний шлях, який призводить до одного — до інфляції і збідніння усіх — усіх однаково, пропорційно, незалежно від того, багато в людини грошей чи мало. Тільки чим менше в людини грошей, тим відчутніше це для неї. Це й було основною причиною для ветування Президентом цього Закону", - наголосив "нашоукраїнець".

Крім того, губернатор вважає, що окремими законами ситуацію з проблемами Держбюджету не врегулювати: "За перше півріччя економіка України впала більше, ніж на 31%. Це найгірший результат у світі! І все одно в Уряду все ще "немає" підстав для перегляду Державного бюджету. Приймаються тільки точкові зміни під якісь конкретні проекти".

"Позиція проста: потрібно повернутись до кардинального перегляду Держбюджету з врахуванням того, що економіка впала і вже зрозуміло, що в цьому році ніякого зростання не буде", - підсумував Матчук, повідомляє Інформаційний сервер "Наша Україна".

Обговорити на форумі