друкувати


Сироти… стріляли

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-13 11:52:54
В Криму на військовому стрільбищі військ берегової оборони Військово-Морських Сил ЗС України вперше відбувся всеукраїнський конкурс "Снайперський постріл" серед дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Захід відбувся в рамках відзначення 18-ї річниці незалежності України з метою військово-патріотичного виховання допризовної молоді. Ініціатором проведення конкурсу виступив військовий комісаріат Автономної Республіки Крим у взаємодії з Верховною Радою України, Радою міністрів автономії, Міністерством в справах молоді, сім’ї та гендерної політики АР Крим, Центром військ берегової оборони Військово-Морських Сил Збройних Сил України, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Від кожного районного та міського військового комісаріату республіки були представлені команди, що складалися з підлітків віком від 13 до 17 років. Перед початком конкурсу його учасників ознайомили зі зразками бойової техніки, озброєння, стрілецької зброї, що знаходяться на озброєнні механізованих підрозділів Збройних Сил України. Переважна більшість юних учасників конкурсу тримали в руках бойову зброю вперше, а стріляти з неї досі не доводилося нікому. Тому, звичайно, своє захоплення і радісні емоції ніхто з них не стримував.

У стрільбі на влучність учасники змагалися на вогневому рубежі з автомата АК-74. Кожен робив 10 пострілів по мішені, по яким вираховувалися в подальшому бали. Крім того, юнаки показали свою вправність при неповному розбиранні автомата, при його збиранні після неповного розбирання та при спорядженні магазина автомата набоями. За результатами змагань військовий комісар Автономної Республіки Крим генерал-майор Володимир Данчук нагородив учасників кубками, грамотами та цінними подарунками.

В командному заліку перемогла команда Сакського об’єднаного міського військкомату, а в особистому заліку найкращий результат показав наймолодший учасник конкурсу – 13-річний Віктор Сиволап з Красногвардійського району. Іван Олемський з Феодосії швидше за всіх розібрав автомат, а вправу на збирання найкраще виконав його товариш по команді Ілля Мясоєдов. Кращий результат при спорядженні магазина автомата набоями виявився у Павла Шашкова, який представляв команду Сімферопольського об’єднаного міського військкомату. До речі, Павло в індивідуальному заліку зі стрільби показав третій результат, за що був теж нагороджений кубком і грамотою.

Особливу зацікавленість у дітей викликали показові заняття на вогневому рубежі, на яких були продемонстровані дії солдат в бою у складі відділення, а також, показ прийомів рукопашного бою особовим складом розвідувальної роти. Юні учасники конкурсу також ознайомилися з побутовими умовами військовослужбовців військової частини, що знаходиться у с. Перевальне, а на завершення відвідування військової частини скуштували смачних страв у солдатській їдальні.

Проведений конкурс "Снайперський постріл" має величезне значення для зміцнення позитивного іміджу Збройних Сил України в очах молоді та громадськості, сприятиме підвищенню рівня довіри до них і суспільної підтримки їх діяльності, – підсумував захід військовий комісар Автономної Республіки Крим генерал-майор Володимир Данчук. – Навички та знання, які юнаки отримали під час конкурсу, стануть в пригоді їм у подальшому житті, виховають рішучість, сміливість, дисциплінованість, допоможуть сформувати високі морально-психологічні якості та патріотичні переконання.

Обговорити на форумі