друкувати


Українські нелегали в Італії – "під ковпаком"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-13 11:24:50
Днями у Італії набув чинності закон, згідно з яким громадянам інших країн, які перебувають на Апеннінах нелегально, загрожує не лише депортація, а й суд та штраф у розмірі до десяти тисяч євро.

Тож українські заробітчани, які працюють в Італії незаконно, можуть позбутись усіх коштів, які заробили важкою працею. Таким чином італійська влада намагається відлякати тисячі нелегалів, які їдуть в Італію не лише з країн Східної Європи, а й з Африки. Італійців, які беруть на роботу нелегалів чи здають їм житло, закон теж не шкодуватиме. Їм загрожують не лише штрафи, а й ув’язнення. Влада також закликає італійців повідомляти про підозрілих сусідів, а також створювати громадські патрулі.

"Нічого дивного у цьому законі нема. До нелегалів завжди ставилися, як до злочинців, і не лише в Італії. Та й сам почуваєшся злочинцем, коли ти без візи, без "пермессо" (дозволу на перебування), – каже Марія Романів, яка кілька років тому була на заробітках в Італії, щоб заробити на навчання дочкам. Пропрацювала у Неаполі нелегально трохи більше року. Каже, на більше не вистачило нервів – жити у постійному страху не легко. – За рік часу в мене ніхто не перевірив документів, хоча я досить погано розмовляла італійською.

Одного разу затримали родичку, яка мене витягнула на заробітки, але відпустили - у них так само беруть хабарі, як у нас. Нерідко бувало, що українці чи молдавани напивалися, влаштовували бійки на вулиці. Ясно, що їх затримували і ще тиждень-два патрулювали той район. Сумніваюся, що італійці будуть доносити на нелегалів, бо їм це невигідно. Вони люблять мати домогосподарок, навіть якщо будинок невеличкий, а ті, хто працює легально, вимагають більшої зарплати. Я не дуже знаюся на італійських законах, але й тоді, здається, тих, хто мав працівників-нелегалів, могли оштрафувати. Та ніхто того не робив".

"За різними оцінками, в Італії перебувають 300, а то й всі 500 тисяч українців, - каже координатор європейської реінтеграційної мережі в Україні Максим Бондаренко. - Частина з них легально, частина - ні. З українців, які перебувають в Італії нелегально, лише частина пішла на це свідомо. Більшість людей - жертви правових колізій двох країн. Скажімо, людина має якісь документи, вважає, що цього достатньо, а в Італії їх не визнають. Буває, що мігрант потрапив в країну легально, але з якихось причин не встиг виїхати з країни до закінчення візи. Європейські країни вчать нас, як будувати притулки для біженців, нелегальних мігрантів, а самі приймають такі закони.

Держава повинна захищати своїх громадян, але ж не ціною громадян іншої країни... Українські жінки заповнили нішу, яку відмовилися заповнити італійки - вони працюють прибиральницями, доглядальницями. В Італії зрозуміли: якщо не дозволити працювати на цих роботах іноземцям, працювати буде нікому. А тепер прийняли цей закон... Окрім українців, зараз там багато заробітчан з Румунії. Вони створюють суттєву конкуренцію, оскільки погоджуються працювати за значно меншу платню. Один українець працює краще, ніж п’ять румунів, але п’ять румунів коштують дешевше. А скільки довелося б платити італійцям?".

Автор: Зіновія ВОРОНОВИЧ, "Високий замок"
Обговорити на форумі