друкувати


Нова хвиля українського рабства в Чехії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-12 04:32:10
У Чеській Республіці знову заговорили про робітників-іноземців, які тут працюють нелегально, "на чорно". Тема не нова, та в умовах глобальної економічної кризи, яка також відчутно зачепила Чехію, місцеве населення особливо уважно ставиться до всього, що стосується ринку праці.

А стан такий: у боротьбі за вільні робочі місця чехи отримують перевагу, а іноземні робітники, українці зокрема, знову потрапляють до своєрідної пастки, якою є нелегальна, тобто безправна праця.

Коли на початку року криза змусила чехів закрити перші великі промислові комплекси – автомобільні заводи, порцелянові фабрики і скоротити будівництво, уряд відразу оголосив: для захисту власного ринку потрібно звільнити з роботи іноземців. Чехія перестала видавати так звані робочі візи, а в самій країні під скорочення потрапили тисячі іноземців – передусім в’єтнамці, монголи та українці, яких тут працювало найбільше.

Недавно на телебаченні показали невеликий табір на околиці Праги, де в наметах жило 12 бездомних іноземців – поляків і словаків, які втратили в Чехії працю, а з нею й житло. Поліція наказала іноземцям розібрати намети і на цьому інцидент себе вичерпав. Адже поляки і словаки – громадяни Європейського Союзу. Натомість затримані в гуртожитку громадяни України, які втратили роботу, а з нею – право на проживання в Чехії, відразу потрапляють до розряду так званих нелегалів – робітників без правового і соціального захисту.

Заробітчанами, які потрапили у скруту, зайнялись відразу так звані "клієнти", або посередники. Українським нелегалам, а їх в Чехії за різними даними від 30 до 50 тисяч, вони пропонують працю, але на підневільних умовах. Про практику української мафії Радіо Свобода розповів чеський журналіст Мартін Відлак, якому вдалось проникнути в середовище "клієнтів" на дорогих автах.

"Ці українські мафіозі, адже так їх так можна називати, здобувають всі дозволи на працю, вони залагоджують продовження терміну віз і підприємницькі візи, – зазначає чеський журналіст. – А все це тому, що під час кризи робітничі агентства не отримують нових дозволів на працю, їх можуть отримати тільки кооперативи. Саме кооперативи тримають у своїх руках так звані українські боси. Тобто вони за хабар влаштують дозвіл на працю, навіть якщо праці немає. Українські робітники чекають на роботу десь по гуртожитках, їздять за нею по всій Чехії, але за працю їм не платять".

Наприклад, у західно-чеському місті Плзень українська мафія для рідних співгромадян має чітко встановлені розцінки: за продовження візи на три місяці – в перерахунку 330 доларів, на півроку – до 800, а щоб легалізувати, тобто узаконити своє перебування в Чехії – "хабар" у понад 2 тисячі доларів. У тенетах мафії також українські дівчата, на долі яких особливо безжалісно відбивається рабство. А що ж чеська поліція ? Це не наша проблема, сказала Радіо Свобода представник пресового відділу Поліції для іноземців Катержіна Рендлова:

"Поліція для іноземців звичайно контролює, чи іноземець перебуває на теренах Чехії легально чи ні, – каже вона. – Тобто ми перевіряємо, чи є віза. Питання працевлаштування лежить на інших органах, зокрема, на Уряді праці і на органах, що видають дозволи на підприємництво. Це вони вже мають перевіряти, чи іноземець перебуває тут легально і чи може тут легально працювати", повідомляє Радіо Свобода.

Так нішу недосконалого чеського законодавства вправно заповнила українська мафія. Скориставшись, чи швидше – зловживаючи економічною кризою, вона нині контролює безправних заробітчан. Мовчать і чеські працедавці, адже хто ще, як не терплячі українці будуть працювати і по дві зміни, та ще й за пів, а то й третину зарплати.

Обговорити на форумі