друкувати


Москва втратила важелі впливу на Україну?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-12 04:26:32
Гострі заяви президента Росії Дмитра Медведєва в адресу Президента України Віктора Ющенка демонструють, що Кремль утратив важелі впливу на Україну. Політолог пов'язує демонстративну заяву кремлівського лідера з початком виборчої компанії в Україні.

Адже інших підстав, на його думку, немає: в останні тижні з українського боку поступали швидше позитивні сигнали в двосторонніх відносинах, за газ сплачено, до московського патріарха Кирила під час візиту до України проявили пошану, його приймали на вищому рівні.

"На міжнародному рівні прийнято, що якщо велика країна, якою хотіла б бути Росія, намагається налагодити відносини з іншою країною, то вона, як правило, робить це по дипломатичних каналах, не піднімаючи пилу. А тут підкреслюється публічний характер заяв, жорстка риторика", - говорить Орєшкін.

З цього експерт робить висновок, що кремлівські засоби тиску на Україну помалу вичерпуються.

Перед минулими президентськими виборами в Україні Москва відкрито підтримувала кандидата в президенти Віктора Януковича – але у більшості українського населення відверте втручання Кремля у внутрішню політику України викликало швидше зворотну реакцію, і підтримка в РФ не допомогла йому, - зазначає Орєшкін.

Роблячи ставку сьогодні на антиукраїнську риторику, Кремль може повторити ту ж саму помилку, - вважає політолог.

"Відсутність посольства (в Україні) позбавить Росію дипломатичного механізму взаємодії. І мені, чесно кажучи, не зрозуміло, навіщо це", - говорить Орєшкін.

Він також не виключає зв'язку між різким випадом Кремля і розвитком у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Нові обставини в цій справі можуть спрацювати проти Януковича і значної частини політиків зі сходу України, - зазначає Орєшкін.

Москва ж розуміє, що команда Ющенка має намір використовувати цю справу в передвиборній компанії, - переконаний експерт.

11 серпня президент РФ Дмитро Медведєв звернувся до українського колеги Віктора Ющенка. У зверненні Медведєв звинуватив Ющенка в том, что за роки його президентства Київ відійшов від принципів дружби і партнерства з Росією, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі