друкувати


Пластуном міг ти і не бути…(фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-12 04:10:15
У селі Гриньків Рожнятівського району розпочався всеукраїнський табір "Життя в Пласті".

Тут навчаються та відпочивають молоді люди, які хочуть стати виховниками та проводити свої гуртки в українській скаутській організації. "Щоправда не всі тут пластуни, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу комендант табору Маріанна Бобко. — Деякі з таборувальників, серед яких представники зі Східної та Південної України, колись були в організації і з тих чи інших причин не могли пройти відповідний вишкіл, або взагалі не пластували, проте мають бажання надалі працювати з молодшими юнаками й юнками". До речі. вік у скаутів необмежений. Сьогодні найстаршому пластунові 95 (!!!) років.

Для тих, хто хоче ознайомитися із скаутським життям і умови полегшені. Молоді люди повинні добре збагнути, чи це саме те, що їм потрібно. За словами прес-секретаря Всеукраїнського Пласту Тараса Зеня, для тих, хто прийме рішення на користь скаутів, надалі будуть складніші табори. У них буде вишкіл виховників, де протягом кількох днів будуть вивчати основи медицини, картографії, історію України, Пласту, дитячу психологію і т ін.

Згодом кандидати на виховників демонструватимуть свої теоретичні вміння на практиці під час дитячих таборів. На них пильно придивлятимуться вже досвідчені пластуни і визначатимуть, чи новачки не надмірну емоційні, чи можуть добре справитися з дітьми, чи знаходять з ними спільну мову. Тільки, пройшовши такі випробування, молоді люди можуть стати виховниками.

"Тішуся, що маю змогу побувати у такому енергетично місткому місці, - каже майбутній лікар із Донецька Ольга Адамовська. — Із патріотичними організаціями у нашому місті не зовсім добре, але Пласт це те, що мені потрібно. Перебуваючи в таборі, я навчилася багато того, що в майбутньому мені стане в пригоді в в роботі і навіть в сімейному житті: це вміння йти на компроміс, миттєво приймати рішення, бути уважною та чуйною до інших"

До речі, вибір місця таборування невипадковий. Ще у тридцятих роках минулого століття митрополит Андрей Шептицький подарував пластовій молоді, яку дуже любив і опікувався, частину своїх земель, де зараз власне, й розміщується табір. Бували тут Степан Бандера, який належав до пластового куреня "Червона калина", та Роман Шухевич. З того часу минуло багато літ, але, незважаючи ні на що у Гринькові, де зараз є табір-музей пласту, живе дух минулого століття. Саме тому керівництво українських скаутів вирішило проводити тут табір майбутніх виховників.

Зараз на цьому місці є капличка, житлові приміщення, кухня. Усі споруди — точні копії тих, що стояли тут у минулому столітті. З давніх часів залишилося тут і місце у вигляді мальтійського хреста, де колись палили ватри, біля яких складали перші присяги, які давалися раз на все життя. За кілька кроків від хреста височіє меморіальний знак, що нагадує теперішньому та майбутньому поколінню про те, що основна пластова ідея: "Бог та Україна" не вмирає. Після офіційної заборони Пласту таборові будинки були знищені. У 1991 році тут відбувся перший вишкіл на Івано-Франківщині.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Гриньків для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі